India keskpank võitles kuuldustest tekkinud paanikaga

30. september 2008, 19:44

India keskpank lükkas täna ümber kuuldusi,
nagu oleks riigi suurim erapank ICICI Bank rahvusvahelise finantskriisi oludes
hätta sattunud, eile ruttasid eriti Hyderabadi elanikud sealt oma raha
päästma.

“See oli loomulik instinkt joosta rahaautomaadi juurde ja võtta raha välja,” rääkis kolmekümnendais eluaastais koduperenaine Rashmi Sinha. Ta tormas raha võtma pärast rahaautomaatide juurde kogunenud sadades inimestes järjekordade näitamist teleuudistes. Kõlakas läks liikvele eile keskpäeva paiku: mis juhtus Ameerika pankadega, võib juhtuda ka India omadega, kirjutas Associated Press. Ja kui mõni India pank peaks kokku kukkuma, siis on see just välismaiste investorite lemmik ICICI Bank, leidsid Hyderabadi üliõpilased, tarkvarategijad ja koduperenaised.

Kella kolmeks pealelõunal olid enamuse ICICI automaatide juures ses Lõuna-India linnas, mis on kohaliku IT-tööstuse keskusi, sabad sajast-kahesajast inimesest. Nad võtsid arvelt välja nii palju, kui said ning osa automaate sai sularahast tühjaks. “Kuuldused tegid mind murelikuks ning ma ei tahtnud riskida,” ütles tarkvarainsener Venkat Ram Reddy, “peab ettevaatlik olema.”

Täna teatas keskpank oma avalduses, et panga likviidsus on täiesti piisav hoiustajate nõuete rahuldamiseks. “Keskpank jälgib arenguid ja on korraldanud, et ICICI saaks piisavalt sularaha oma klientide vajadusteks pangakontorites ja -automaatides,” öeldi avalduses. ICICI president K.V.Kamath kinnitas täna panga rahalise seisukorra kindlust, öeldes, et pangal on “null pistmist” USA halbade kinnisvaralaenudega: panga Suurbritannia tütarettevõttel on 81 mln dollari eest Lehman Brothers` võlakirju, mis jääb alla 0,1% grupi kogu varadest. Kuuldusi nimetas Kamath “alusetuiks ja kuritahtlikeks.” Ligikaudu 70% pangast kuulub välisomanikele, tehes selle haavatavaks välisraha väljavoolu suhtes, mis on viimaseil nädalail India turgu tabanud. Aktsia kahe aasta hinnaprognoosi on 20% langetatud. Välismaale on pank paigutanud 5 mld dollarit varasid.

Pole selge, miks keskendus paanika just Hyderabadi linna. Analüütikute sõnul on suures osas kodumaisest majandusest sõltuv India pangandussektor globaalsest hädast minimaalselt mõjutatav.

Sellel jutul on vähe mõju selliste hoiustajate nagu Sharad Alwe hirmudele. Mumbais reklaamialal tegevale mehele helistas eelmisel nädalal tema finantsnõustaja ja soovitas tal oma raha välispankadest välja võtta ning paigutada see mõnda neljast-viiest riiklikust India pangast. Mees viis oma raha Standard Chartered panka ning ütles end praegu vältivat ka ICICI´d: “See pank kipub väga seiklusi ette võtma.” “See on esimene kord, kui midagi taolist juhtub. Aga sellele võib tulla massiline reaktsioon,” lisas mees. Hoiuste kindlustus katab Indias kuni 100000 ruupiat (23000 krooni) arve kohta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
30. September 2008, 19:44
Otsi:

Ava täpsem otsing