Keemiaekvaator kaitseb lõunat põhjapoolkera saaste eest

30. september 2008, 16:47

Atmosfääri sattunud saaste ei levi
ühtlaselt üle kogu maailma. Ilmaolud hoiavad põhjapoolkeral tekkinud
tööstussaastet kinni ega lase sel jõuda lõunapoolkera suhteliselt puhtasse
atmosfääri.

Tihti öeldakse, et loodus inimlikus mõttes õiglust ei tunnista. Nüüd aga selgub, et loodus võib hämmastavalt õiglane olla just selle sõna eetilises tähenduses. Hämmeldusega jõudsid selle tõdemuseni Suurbritannia Yorki ülikooli teadlased, kes avastasid nähtuse, mille ristisid keemiaekvaatoriks, vahendab Roheline Värav keskkonnauudiste portaali EDIE.
.
Sellise nähtuse olemasolu kahtlustati varemgi. Enamik teadlasi arvas, et saastepeatajaks on intertroopiline konvergentsivöönd, pilvine vöönd kahe poolkera troopika vahel, mis ei lase ühe poolkera ilmaoludel teise oma eriti mõjutada.

Yorki teadlastel õnnestus kindlaks teha, et keemiaekvaator on aga täiesti omaette asi. Ala on 50 kilomeetrit lai ja asub konvergentsivööndist tublisti põhja pool. Vöönd leiti tänu sellele, et vahetult vööndist põhja pool on vingugaasi tase neli korda kõrgem, kui vahetult sellest lõunas.

Edukale uurimistööle aitasid kaasa ulatuslikud metsatulekahjud vööndist põhjas. Kui seal oli õhk suitsust paks, püsis vööndist lõunas haruldaselt puhas õhk, mis oli sinna jõudnud India ookeani lõunaosast, Põhja-Austraalias tekkinud tsüklonist. Keemiaekvaatorist põhja poole ei puhunud puhast õhku aga ükski tuul.

Siiski ei ole lõunapoolkera põhjast tuleva õhusaaste eest päriselt kaitstud. Tugevad troopilised tormid tõstavad saastunud õhu kõrgetesse atmosfäärikihtidesse, kust saasteained ühtlaselt üle maailma laiali kanduvad.

Samuti püsib saaste atmosfääri kõrgemais osades kauem ja mõjutab seega üleilmseid protsesse veelgi enam. Yorki teadlaste hinnangul on keemiaekvaatoril lõunapoolkera õhu kaitsmisel sellest hoolimata väga oluline roll.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
17. October 2008, 12:20
Otsi:

Ava täpsem otsing