Pekka Sutela: halvasti funktsioneerivad majandused loovad eeldused kasvuks

30. september 2008, 16:40

Halvasti funktsioneerivad majandused loovad
eeldused kasvuks, ütles Sampo Investeerimisfoorumil esinenud Soome Panga juures
tegutseva siirdemajanduse instituudi BOFIT juhataja Pekka Sutela.

Halvasti funktsioneerivad majandused loovad eeldused kasvuks. Nõnda on lood Venemaaga, Ukrainaga, Hiinaga, Indiaga ja teiste endise Nõukogude Liidu liikmesriikidega. Samas kõik viletsalt funktsioneerivad majandused ei pruugi muutuda edukateks.

Mis puudutab Venemaad, siis kiire kasv jätkub. Turbulentsetel aegadel on hea, kui finantssüsteem ei ole eriti arenenud ja seotud muu maailmaga. Lisaks on Vene poliitikud käitunud kriisiga tegeledes suhteliselt arukalt. Ei saa välistada, et edaspidi vigu ei tehta. See, mis eile USA poliitikud tegid, on aastakümnete suurim viga.

Arenevatel riikidel on lihtsam. Kasu baas on madal. Võimalik on edukaid riike kinni püüda, neid imiteerida. Arenenud riikidel on raskem – nad peavad uusi asju katsetama, leiutama midagi uut.

Hiljutine börsi kukkumine Venemaal ei ole väga oluline. Õnneks ei ole Venemaa jõudnud aastaid plaanis olnud pensionisüsteemi reformini – kus pensioniks kogunevad varad oleks investeeritud börsile ja sellest tulemist tulevikus pensione makstud. Börsi kukkumine on tavalisest venelasest mööda läinud. Venemaa 52 miljonist kodumajapidamisest vähem kui miljonil oli aktsiaid. Muud mõju börsilangusest Venemaal ei paistagi, kui aktsiate kukkumisest tingitud likviidsuse kokkutõmbumine rahaturul.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
30. September 2008, 16:40
Otsi:

Ava täpsem otsing