Violetta Riidas • 30. september 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Haigla sillutas laenuga teed eurorahani

"Kuna valitsus on vahepeal teinud otsuse Põhja-Eesti Regionaalhaigla rahastamise kohta ELi tõukefondidest, siis puudub riigil vajadus projekti pikaajaliselt laenuga finantseerida," kõlas majandusministeeriumi vastus järelepärimisele, millal PERHile laenu andmise päevakorrapunkti lõpuks valitsuse istungil arutatakse.

PERHi juhatuse esimehe Tõnis Alliku sõnul ei saavutatud kabinetis üksmeelt ja vahepeal leidsid nad lahenduse Nordea pangast.

Riigikassast taotlesid nad laenu 0,4protsendise intressiga (+ Euribor), pangast saadi laen 0,6protsendise intressiga (+ Euribor). Arvestuslikult tuleb haiglal laenu eest aastas paarsada tuhat eurot rohkem maksta.

Alliku sõnul on tegemist suhteliselt lühiajalise finantseerimisega.

"Meil on võlakirjad kuueks aastaks, aga me kasutame neid erandjuhtudel, kui on mingi probleem euroraha laekumisega," ütles Allik ja lisas, et selle aasta jooksul tuleb pool summast ehk 10 miljonit eurot kasutusele võtta.

"Kui euroraha meile tuleb, siis maksame tagasi, aga võlakirjad on tagatiseks, kui ehitusperioodi jooksul peaks eurorahaga midagi juhtuma."

Praegusele lõpptulemusele eelnes aga mitu nädalat lubadusi.

Kui algul vastati rahandusministeeriumist, et otsus viibib tehnilise küsimuse taga, siis 11. septembril tunnistati, et vahepeal üritati leida laenule alternatiive. Kuna alternatiivi ei leitud, siis pidi vastav punkt olema 18. septembri päevakavas ning taaskord kinnitati, et laenu antakse kindlasti.

ELi raha oodates, milleks kulub umbes viis kuud, vajab PERH umbes 20 miljonit eurot laenu (312 miljonit krooni), mille otsustamise punkt oligi koos tõukefondide raha jagamisega 4. septembri valitsuse istungi päevakavas. Tol korral võeti aeg Padari sõnul vaid nädalaks maha.

PERHi juhatuse esimehe Tõnis Alliku jaoks oli uudis otsustamise edasilükkamisest väga ebameeldiv, kuna haigla oli suhelnud nii rahandus- kui ka majandusministeeriumiga ning mõlemad olid laenu andmist toetanud.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt