Rehe: Rootsi pankade Eesti üksused võivad filiaalideks saada

Romet Kreek 01. oktoober 2008, 00:00

"Ilmselt mõeldakse ka kohalikes Rootsi pankades filiaalistumise peae," kommenteeris Rehe.

Selle võimaluse kummutas SEB kohe pressiesindaja kaudu. Tema sõnul ei mõlguta SEB pank filiaalistumise mõtteid.

2009. aasta kujuneb Rehe hinnangul kohandumise aastaks. Väliskrediidi kättesaadavus on vähenenud ja see on kallim nii pankadele kui ka ettevõtetele. Laenuportfellide kvaliteedi halvenemise tõttu on pangad laenude andmisel ettevaatlikud ja väga valivad. Laenukahjumid kujunevad tsükliliselt 18-24 kuud pärast majanduse langusfaasi algust.

Eesti pangad hoiavad päris head tasakaalu ning töötavad Rehe sõnul 20% ja suurema tootlusega.

Inimesed muutuvad ettevaatlikumaks, ka tarbimise koha pealt. Konkurents kasvab, pankrottide arv kasvab. Inflatsioon alaneb, tööpuudus kasvab ja investeeringud vähenevad. Nõrga kohanemisvõime korral võib langus veelgi süveneda, jäi Rehe ettekandest kõlama.

"Eesti majandus on kiire kohanduja," ütles Rehe, tunnistades siiski, et langustsükkel kujuneb esialgu eeldatust pikemaks. Tema sõnul saab taastunud ja ümberorienteeritud majandusest rääkida 2010. aastal.

Eelarvet tuleb tasakaalus hoida. "Käib kerge tulega mängimine," ütles Rehe. "Me ei tea, kuidas reitinguagentuurid seda hindavad." Tähtis on eurole üleminek, mis võtab maha spekulatsioone, ning raha omamine. Finantsdistsipliin olgu paigas nii ettevõtetel kui ka eraisikutel.

Rehe ennustab ettevõtete väljaostmisi juhtkonna poolt, ühinemisi, omanikeringi laiendamisi, vaenulikke ülevõtmisi ja varade soetamist pankrotipesadest, kuid lisab, et need on kõik ka investeerimisvõimalused.

Investoritel soovitab Rehe riske hajutada ja aktsiaturule järk-järgult siseneda. Ning hinnata uuesti oma stressitaluvust, et siis teha vajalikud muudatused portfellis.

"Ma ei saa öelda, mida oma rahaga teha, kuid võib-olla tasub hoida suurem osa rahast struktureeritud hoiustel ja tähtajalistel hoiustel," ütles Rehe. "Näiteks 1-3kuulised hoiused, seejärel saab vaadata ja neid pikendada."

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 17:45
    Otsi:

    Ava täpsem otsing