Anne Oja • 1. oktoober 2008 • 1 min
Jaga lugu:

Kiirlaenud kohe vastuolus heade kommetega

Eelnõu järgi seotakse laenud ka Euroopa Keskpanga põhirefinantseerimisoperatsioonidele kohaldatava viimase intressimääraga, mis praegu on 4 protsenti.

Ükski krediidiasutus ei saa ise raha nii odavalt, et võiks seda kibedasse rahahätta sattunud inimestele alla 4protsendise intressiga välja laenata. Seega hävitab seaduse kehtestatud 4protsendine intressimäär Eesti panganduse või muudab laenu korralikule laenuvõtjale üüratult kalliks.

Justiitsministeeriumi eraõiguse talituse nõuniku Indrek Nikluse hinnangul lähtub selline küsimuse püstitus valedest eeldustest.

"Kindlasti ei kavatse justiitsministeerium siduda laenulepingult makstavat intressi Euroopa Keskpanga põhirefinantseerimisoperatsioonidele kohaldatava viimase intressimääraga, mis praegu on 4 protsenti," selgitas Niklus.

"Selline intressimäär on kehtestatud põhjusel, et kui laenuandja juba pahatatlikult väga kõrget intressi nõuab, siis seda pahatahtlust ei soovi ühiskond soosida ja lubab sellisel juhul üksnes minimaalset intressi nõuda. Kui öelda, et võib nõuda keskmist turuintressi, kujuneb olukord, kus laenuandja hakkabki katsetama ja lepib alati kokku ülemäära kõrges intressis, sest kaotada ei ole midagi - keskmise turuintressi saaks ta alati! Sellisel juhul olukord ei paraneks," lisas Niklus.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt