Kuninglikud pulmad Ungarist

Kersti Inno 03. oktoober 2008, 00:00

Corvina Consort on Ungari tuntuim vanamuusikaansambel, mille repertuaar hõlmab viie sajandi kiriku- ja ilmaliku, nii vokaalse kui ka instrumentaalse muusika teoseid. Oma maa visiitkaardiks saanud ansambel on esinenud pea kõigis Euroopa maades, USAs, Kanadas, esindanud Ungarit rahvuslikel päevadel ja vanamuusikafestivalidel. Maineka vanamuusika-ajakirja Early Music kriitikud imetlevad Corvina Consorti eriliselt sundimatut ja paindlikku fraseerimist ning haruldast kokkukõla.

Eestisse toob Corvina Consort kava, mis esindab keskaja säravamat poolt ja Ungari ajaloo üht kaunimat lehekülge.

Kuningas M?ty?s on Ungari rahvuslik ajalooline uhkus, mitmekülgne, haritud, tõeline valgustusaja kroonitud pea, kes valitses aastatel 1450-1490. Temast kuuleb iga turist, kes Ungaris kas või natukenegi giidi juttu kuulab.

Kuninga naitumine Naapoli kuninga noorima, 17aastase tütrega tõi Ungari riiki palju itaalialikku ilu, helgust ja teistsugust sära: kaunid paleed ja purskkaevud, senitundmatud viljapuud jpm. Kuningas M?ty?si ja kuninganna Beatrixi pulmad aastast 1476 on kahtlemata Ungari ajaloo üks kaunimaid ja rõõmsamaid sündmusi.

Katariina kiriku arhailine atmosfäär, protsessioon küünaldega, tagaplaanil video ajalooliste kaadritega, eriline keskaegne laulmisviis ja ajastu pillid - kõik see kokku peaks moodustama nauditava terviku, nii oma emotsionaalse laengu kui ka konkreetsete ajalooliste faktide ja ajastu muusikaga.

Kontserdi korraldajate kinnitusel saab kirik köetud, aga igaks juhuks soovitatakse publikul soojad riided selga panna. Katariina kirikus tehakse harva kontserte ja seda enam peaks kasutama võimalust saada elamust sellisest koha ja etenduse kooskõlast.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:57

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing