Eesti börsifirmad kinnitavad kanda Rumeenias ja Bulgaarias

Liis Kängsepp 04. oktoober 2008, 12:17

Samal ajal, kui Eestis kõik allamäge läheb,
püüavad osad börsifirmad oma oskusi ja kogemusi ära kasutada Rumeenias ja
Bulgaarias.

Mõlemas riigis on oma tegevust laiendanud kinnisvarafirma Arco Vara. Rumeenia pealinnas Bukarestis tegutseb kasiinokompanii Olympic EG ja ühes väiksemas Rumeenia mägedevahelises linnas Brasovis on avanud infotelefoniteenuse Ekspress Grupp. Bulgaaria pealinnast Sofiast leidsime veel Kalevi kinnisvaraarenduse, kes kasutab Eesti ehitussettevõtte Koger Partnerid ehitusteenust. Kalevil endal Sofias alalist peatuskohta ei ole.

Reeglina juhib kohapealset äri ka kohalik mees ja palgatud on kohalik tööjõud. Ainult Olympic EG juht on Lätist, ent ta on omandanud rumeenia keele. Ilma kohaliketa oleks eestlastel seal oluliselt raskem.

Rumeenias elab pea 22 miljonit inimest, Bulgaarias ligi 8 miljonit. Kuigi majade seisukord on kohati hirmuäratav ja nõudlus elu- ja äripindade järele suur, manitseb siiski kinnisvaraturu ja hindade kasv ettevaatlikkusele.

Kahe riigi majanduses on sarnaseid arengustsenaariume Eestiga -- nagu kinnisvaraturu osatähtsuses, panganduses, seadusandluses, aga tarbija harjumustes. Raske on öelda, kaua suudab kiirelt arenev majandus eestlastele potentsiaali pakkuda. Ka kohalikud ei tahtnud ennustada.

Täpsemalt loe esmaspäevasest Äripäevast.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
08. October 2008, 14:21
Otsi:

Ava täpsem otsing