ABB avab sel nädalal Jüri tehase laienduse

Hille Tressum 06. oktoober 2008, 00:00

Kokku on ABB tehasesse alates selle rajamisest 2005. aastal investeerinud 150 miljonit krooni. ABB Balti riikide juhi Bo Henrikssoni sõnul otsustati kolmanda etapi rajamise kasuks seetõttu, et viimase aastaga on nõudlus peamiselt sagedusmuundureid tootva tööstuselektroonika tehase toodangu järele pidevalt suurenenud.

ABB kommunikatsioonispetsialisti Sven Sommeri sõnul saab tehases, kuhu lisandus ligikaudu 2500 ruutmeetrit tootmispinda, täiendavalt tööd poolsada inimest. Kokku töötab tehases peagi ligikaudu 200 inimest.

"Investeeringud tootmise laiendamisse on ennast kenasti ära tasunud. Kas ka neljas etapp tuleb, seda ei oska veel keegi prognoosida. See sõltub põhiliselt globaalse turu arengutest," sõnas Sommer. "Nõudlus ABB toodete järele on stabiilselt kasvanud, nii et miski pole võimatu. Võib juhtuda, et praegune kinnistu Jüris jääb meile pikapeale kitsaks," mainis Sommer.

100 protsenti ABB Jüri tööstuselektroonika tehase toodangust läheb ekspordiks. Siiski müüb ABB sagedusmuundureid ka Eesti turule, kuid mitte otse, vaid Saksamaal asuva kesklao kaudu.

ABB Eesti tootejuhi Ivar Vilki sõnul jääb sagedusmuundurite müügimaht Eesti turul 30-40 miljoni krooni vahele. "Meil müüdavad sagedusmuundurid leiavad kasutust erinevates tööstusharudes - Eestis on sagedusmuundurite põhilised kasutajad soojamajandus- ja vee-ettevõtted, heitveepuhastusjaamad ja katlamajad, puidu- ja toiduainetetööstused, paberi- ja metallitööstused," sõnas Vilk. "Iga kaasaegne tööstusettevõte kasutab ühel või teisel moel sagedusmuundureid," lisas ta.

Elektritehniliste toodete valmistaja Ensto Enseki juht Üllas Täht tõdes, et ABB pakub neile Eesti turul väikestviisi konkurentsi. "Konkurentsi pakub ABB meile ehk lülitite ja pistikupesade turul. Muus osas on ettevõtete nomenklatuur erinev. Ei teadnudki, et nad oma tootmist laiendavad. Soovin neile palju edu," sõnas Täht.

Tähe sõnul on Ensto Ensekil tänavu hästi läinud. Eestis on ettevõte müüki kümnendiku võrra kasvatanud.

Sarnaselt ABBga ekspordib Ensto Ensek 90 protsenti oma toodangust välisturgudele. "Ensto on suur kontsern, mis tegutseb 18 riigis. Ekspordime kõigisse neisse," sõnas Täht. "Meie suurim turg on praegu Soome ja väikseim Venemaa." Tootmise laiendamise plaane Tähe sõnul ettevõttel ei ole. Samuti ei plaanite vallutada uusi välisturge.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 17:45
    Otsi:

    Ava täpsem otsing