Enn Tosso • 5. oktoober 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Merko hankelt väljajätmine: korrektne, kuid liiga karm

Merko riigihankel osalemise vaidlustanud Eesti Ehituse tegevjuht Jaano Vink ütles, et Merko eemalejätmine oli õige. "Mina olen seisukohal, et seaduses sätestatud protseduuri kohaselt tehtud kaalutletud otsus on nii sisuliselt kui ka juriidiliselt korrektne," ütles Vink.

Tema sõnul on riigihangete seaduse üks olulisemaid põhimõtteid pakkumises osalejate võrdne kohtlemine. Et seda printsiipi järgida, tuleb pakkujatel täita mitu kvalifitseerimise tingimust, mis peavad olema kõigile pakkujatele ühtmoodi täitmiseks.

Teise vaidlustaja Talteri tegevjuht Sven Pertens ütles ehitusuudised.net-ile, et riigihangete vaidluskomisjoni otsus Merko kõrvale jätta oli neile ootuspärane. "Me poleks läinud vaidlema, kui me poleks oma õiguses kindlad olnud," sõnas Pertens.

Facio Ehituse ASi juhataja Toomas Tromp viitas riigihankeseaduse kitsaskohtadele. "Muidugi ei toeta ma riigihangete vaidluskomisjoni otsust keelata Merkol osaleda riigihankel, kuigi seaduse seisukohalt võib otsus olla õige."

Küsimusele, kas Merkol õnnestub vaidlustada komisjoni otsus Tallinna ringkonnakohtus, vastas Tromp: "Mina arvan, et seda probleemi peab lahendama riigikohus. Pealegi võib sellega kokku puutuda iga firma, kes on struktuuri muutnud."

Trombi sõnul mängivad riigihanke otsuse langetamisel suurt rolli arvud. "Kuna Merko endiselt ehitab, mis vahet siis on, mis arvu ta näitab. Teine asi, kui Merko töötajad oleksid lahkunud firmast ja loonud oma ettevõtte," rääkis ta.

Harju Ehituse juhatuse liige ja suuromanik Aavo Teder on nõus, et otsus on ebaõiglane, kuigi juriidiliselt korrektne. "Igal juhul tasub Merkol õigluse eest võidelda."

Eston Ehituse ASi esimees Eero Randla ei kahtle vajaduses järgida Eesti seadusi.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt