5. oktoober 2008 • 3 min
Jaga lugu:

Tark kodu aitab säästa aega ja energiat

Yoga targa kodu süsteem on hea abiline kodus mugavuse ja turvalisuse tagamisel. Ta võib teie eest ära saata elektri- ja veenäidud, teavitada hooldusfirmat kliimaseadme, küttesüsteemi või veefiltrite hooldamise vajadusest jne.

Süsteem toimib reaalajas ning on kättesaadav kodus puuteekraanil, internetti ühendatud arvutis või mobiiltelefonis. See tähendab, et kohe, kui kodus midagi juhtub, saad sa sellest soovi korral reaalajas teada.

Lisaks seadmete töö jälgimisele on vaja seadmeid ka juhtida. Automatiseeritud seadmete juhtimine toimub lähtuvalt omaniku enda vabalt koostatud reeglitest ning süsteemis reaalselt toimuvatest sündmustest. Erinevalt levinud süsteemidest suudab Yoga jälgida ka juhtkäskude täitmist.

Näiteks hoone kliimat juhitakse tänapäeval peamiselt kütmise, jahutamise ja õhuvahetuse abil. Üldjuhul ei tea need süsteemid teineteise tegemistest midagi. Näiteks võib küttesüsteem kütta ka sellel ajal, kui konditsioneer jahutab. Peale selle toimub õhuvahetus hoonetes pidevalt vastavalt eelreguleeritud mahule, mitte lähtudes õhukvaliteedist ja inimeste kohalolekust. Kõik see kulutab mõttetult raha.

Süsteem võimaldab teha nii, et küte ja jahutus ei töötaks samas ruumis korraga ning õhuvahetus hoones toimuks vastavalt õhukvaliteedile või inimeste ruumis viibimisele.

Informatsiooni kogutakse muu hulgas nii välis- kui ka sisetemperatuuri ja õhukvaliteedianduritest ning läbipääsu- ja valvesüsteemist.

Sise- ja välisvalgustuse juhtimine ei ole veel kuigi levinud. Samas moodustab valgustus suurema osa elektrikuludest ning raiskab mõttetult loodusressursse.

Targa kodu süsteem suudab tagada sise- ja välisvalgustuse juhtimise. Valgustust on võimalik juhtida nii hoone valvestuse kui ka inimeste liikumise järgi. Näiteks valve mahavõtmisel pimedal ajal lülitatakse piisav valgustus sisse.

Sageli unustatakse, et vahetamist vajavad vee- ja ventilatsioonisüsteemi filtrid, koopiamasina tahmakassett jne.

Süsteem teavitab seadmete hooldusvajadusest lähtuvalt nende reaalsest kasutusest. Näiteks on mõned veefiltrid võimelised puhastama kuni 8000 liitrit vett ja neid peab kindlasti vahetama iga kuue kuu tagant.

Õigel ajal vahetamata jäänud filter rikub kodumasinaid ning ohustab inimese tervist. Süsteem mõõdab puhastatud vee hulka ja viimasest filtrivahetusest möödunud aega ning saadab sulle ja hooldusfirmale meeldetuletuse, kui filter on vaja ära vahetada.

Lisaks salvestatakse informatsioon, kes ja millal viimati seadmeid hooldas.

Yoga aitab kahjusid ära hoida, teavitades sind kohe riketest. Lisaks on rikke tekkimisel vajadusel võimalik mõned seadmed automaatselt välja lülitada.

Inimeste jaoks on tüli-kas esitada iga kuu elektri-, gaasi- ja veenäitusid. Sageli need lihtsalt unustatakse esitada. See raskendab haldusettevõtete tööd.

Süsteem muudab elu mugavamaks, edastades näidud sinu eest. Lisaks võib veebist, mobiiltelefonist või puuteekraanilt saada infot seni tarbitud teenuste mahu kohta ja soovi korral võrrelda seda eelnevate kuudega. See võimaldab sul vajadusel tarbimisharjumusi säästlikumaks muuta.

Koju saabudes tuvastatakse majaelanike autod automaatselt. Tänu sellele avatakse värav, garaažiuksele lähenedes garaažiuks ning süttib ka garaaži valgustus.

Targa kodu tehnoloogiat on lihtne kasutada ja ei pea kulutama aega, et mõelda, kuidas seda teha. Süsteem sooritab sinu eest rutiinseid tegevusi, säästes aega ja muutes elu mugavamaks.

Näiteks on koju sisenedes võimalik ühelt ekraanilt juhtida kodu valgustust ja kütet, avada uksi ja tõkkepuid ning vaadata turvakaameratest näidatavat pilti.

Turvakaamerate pilti on võimalik näha ka televiisorist. See võimaldab näiteks köögis söögitegemise ajal jälgida hoovis mängivaid lapsi.

Süsteem reguleerib tubade temperatuuri lähtuvalt välistemperatuurist ning soovi korral ka ilmaprognoosist. Lisaks on võimalik kontrollida õhukvaliteeti. Kõike seda arvesse võttes tagab süsteem kodus stabiilse ja kvaliteetse kliima.

Lisaks on juhtpaneelil näha hooldusinfo, elektri- ja vee tarbimise hulk.

Kõige parema ülevaate targa kodu süsteemist saab vaadates ja proovides demot, mis loodi Tallinnas Juurdeveo 19 asuva kortermaja jaoks.

Autor: Raivo Raestik

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt