Kriis sunnib liha asemel leiba sööma

Mariliis Pinn 06. oktoober 2008, 09:21

Vahetasin leivasordi odavama vastu, enam ei
söö juustu ega saiakesi - nii kommenteerisid Postimehe lugejad olukorda,
kus igapäevast toidulauda kattes on tulnud hakata üha karmimaid valikuid
tegema.

Reedel Tallinna keskturul kartuleid ostnud tallinlanna Mare Simson teatas, et eriti kalliks on läinud juust ja liha, selle võrra rohkem tuleb kapsast, kartulit ja muid juurikaid süüa. «Punane kala on veel selline, mida osta saab,» nentis ta Postimehele, köögiviljade eelistamist liha- ja piimatoodetele tunnistasid teisedki ostjad.

Ka ettevõtjad tunnistavad, et elu kallinedes on näha ostuharjumuste muutumist. «Kliendid eelistavad tooteid, mis on näiteks kampaaniate ajal müügil hea hinnaga,» loetles Selveri ostu- ja tootmisdirektor Andres Heinver.

Neis peredes, kus iga kroon on arvel, suureneb juba praegu leivasöömine, hinnatundlikke elanikke on Eestis 28–30 protsenti ja ülejäänud võivad Leiburi juhi Ants Promanni sõnul hakata leiba rohkem sööma juhul, kui majandus veel rohkem sohu vajub ning töökohtade kaotus massilisemaks muutub.

«Miks ma väidan, et just leiba hakatakse rohkem ostma? Sest leib on toiteväärtuse ja hinna poolest kõige odavam toiduaine,» nentis leivatööstur ja Selveri ostudirektor nõustus Promanni arvamusega. «Leib on ikka eestlase kõhtu täitnud, vahe on erinevatel aegadel olnud vorstiviilu paksuses,» märkis Heinver.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. October 2008, 09:21
Otsi:

Ava täpsem otsing