Rehe: Taani fond Sampo hoiuseid ei taga

Mariliis Pinn 06. oktoober 2008, 11:46

Sampo Panga tegevjuht Aivar Rehe selgitas
aripaev.ee-le, et Taanis vastu võetud otsus hoiused 100-protsendiliselt tagada
Sampole ei laiene.

Taani valitsuse otsus tekitab Rehe sõnul kindlasti küsimuse, kas uus programm tagab ka pankade filiaalide hoiused.

Nimelt maksavad kommertspangad kahe aasta jooksul 35 miljardit Taani krooni fondi, millega kindlustatakse hoiustajaid hävingu vastu, teatas Taani majandusministeerium.

Rehe selgitas, et fondi tagatis kehtib ainult Taani pankadele ja mitte nende filiaalidele. „Antud otsus tagab ainult Taani pankades olevate hoiuste täielikku katte. Filiaalid ise otsustavad, millise skeemi alusel hoiused tagatakse. Seni on Danske Bank otsustanud, et nad ei taha tekitada ebatervet ja ebavõrdest konkurentsi,“ selgitas Rehe, et Taanis vastu võetud skeem Eestis ei kehti.

Siin on Sampo panga klientide hoiused tagatud ka tänaseni Taanis kehtinud süsteemi alusel ehk 600 000 Eesti krooni väärtuses.

Rehe selgitas, et see on selleks nii, et vältida ebatervet konkurentsi. Näiteks, kui ka Sampo tagaks kõik hoiused piiramatult, siis võiksid konkurentide hoiustajad oma raha Taani panga filiaali üle tuua. Küll aga sõnas mees, et kui Eestis hakkab kehtima hoiuste täielik tagamine, siis rakendub Taanis loodud fond ka siin. „Iirimaal on kõik hoiused tagatud ja see tähendab, et Danske filiaalide hoiused on seal täielikult tagatud,“ selgitas ta.

Rahandusminister Ivari Padar avaldas intervjuus Äripäevale lootust, et peagi on Eestis hoiused 100% tagatud. „Praegu otsitakse Euroopa Liidus harmooniat, et riikidel oleks need tagatisskeemid sarnased. Neljapäeval oli see valitsuskabinetis ka arutusel. Praegu on Eestis 10protsendiline omavastutus. Teisipäeval toimub Luksemburgis EL rahandusministrite kokkusaamine ja ma usun, et selleks ajaks on meil juba menetlusse antud seadusparandus, millega viiakse hoiuste tagamine Eestis 100protsendiliseks. See oleks mõistlik. Lisaraha tuleks samadest vahenditest, nagu need täna tagatisfondi tulevad. Märkimisväärset koormust see juurde ei too,“ ütles minister. Siiski on jutt vaid hoiuste 100 protsendilisest tagamisest piirsummani. Nimelt praegune hoiuste tagamise süsteem garanteerib kõigile hoiustajatele kuni 20 000 euro säilimise 10protsendilise omavastutusega.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
08. October 2008, 15:15
Otsi:

Ava täpsem otsing