Finantskriisi mõjud arvatust suuremad

Lauri Isotamm 07. oktoober 2008, 00:00

Mis võiks olla finantskriisi peamised õppetunnid?

Esiteks jõutakse arusaamisele, et finantssüsteem peab olema paremini kapitaliseeritud. Kui kasumid kuuluvad aktsionäridele, aga riskid ühiskonnale, siis pole süsteem optimaalne.

Teiseks: finantsasutused on üha enam regionaalsed või isegi globaalsed, järelevalve aga endiselt lokaalne. See suure tõenäosusega muutub.

Kolmandaks: pangandus on praegu iga inimese asi. Me saame oma palga kontole, maksame kaardiga elektri- ja poearveid. Võimalik, et selliseid teenuseid vaadatakse tulevikus n-ö infrastruktuuriteenustena ja eraldatakse nad tavapangandusest ehk riskivõtmise ärist.

Kas nõustute Andres Arraku väitega (EPL, 3.10), et finantsturgude osatähtsus võrreldes reaalmajandusega on üle hinnatud?

Kui vaadata, et mitmete suurpankade varade maht ületab riigi SKPd mitmekordselt (nt Islandi pank Kaup?ing ületab Islandi SKPd kuuekordselt), siis ei saa kindlasti öelda, et nende mõju reaalmajandusele on marginaalne. Üheainsa säärase suurpanga pankrotistumine põhjustaks šokilaine ja üldise usalduskriisi pankade suhtes, mille mõjud kanduksid üle ka teistesse majandusharudesse. Seega USA ja Euroopa valitsuste otsused mõjutavad meid kõiki rohkemgi, kui esmapilgul tunduda võib.

Mis võimalused on ettevõtetel kapitali hankida, kui pangalaenud muutuvad üha kallimaks?

Pangalaenust odavamat rahaallikat on raske ette kujutada. Täna on pigem küsimus ligipääsus kapitalile üldse. Kapital pole siiski kadunud ka Baltimaadest, headel ettevõtetel on endiselt asja ka kohalikule (küll pisikesele) võlakirjaturule.

Kas Balti firmad on välismaalastele isuäratavamaks muutunud, sest väärtused on langenud?

Järgmisel nädalal ilmub GILD100, mis reastab Eesti kõige väärtuslikumad ettevõtted: 100 ettevõtte väärtus on langenud mulluselt 350 miljardilt 300 miljardile kroonile. Firmade laienemine on pidurdunud ja välismaised firmad on valivamad kui veel aasta-poolteist tagasi, samas Ida-Euroopa kasvupotentsiaal on väliskapitalile endiselt atraktiivne.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:45

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing