Finantsturgudel oli jälle must esmaspäev

Sirje Rank 07. oktoober 2008, 00:00

Kõik Euroopa peamised aktsiaindeksid olid eile pärastlõunal 6-7% miinuses, ka USA Dow Jonesi indeks läks börsi avanedes langusesse.

Euroopa riikide valitsuste katsed üksteise võidu hoiusegarantiisid tõstes finantssüsteemi stabiilsust kindlustada ei rahustanud turge. Usaldust õõnestas ka nädal tagasi välja aidatud Saksamaa suurpanga Hypo Real Estate ning Belgia-Luksemburgi kindlustus- ja panganduskontserni Fortis päästmiskulude kasv.

Eelkõige ootavad turud Euroopalt ühist aktsiooni, mis pankadevahelise laenuturu lahti külmutaks.

Üksiküritamine ei aita, ütles Bloombergile Centrobanca SpA kauplemisosakonna juht Pio De Gregorio. "See on süsteemne kriis ja vajab süsteemset lahendust. Meil on vaja Euroopa fondi, mis pangad rekapitaliseeriks."

Ühtse fondi ideed, kuhu sissemaksed moodustaks 3% riikide SKPst, pakkus eile välja Itaalia peaminister Silvio Berlusconi. Eilses ühisavalduses lubasid ELi valitsusjuhid "rakendada mis iganes vajalikke abinõusid finantssüsteemi stabiilsuse tagamiseks". Täna arutavad finantskriisi Brüsselis Euroopa Liidu rahandusministrid.

Stockholmis kukkus Swedbanki aktsia eile üle 10%, Danske Bank Kopenhaagenis sai kirja oma kauplemisajaloo suurima päevasisese kukkumise - üle 15%.

Helsingis oli eile sajast enimkaubeldud aktsiast plussis vaid mõni üksik, Nordea panga aktsia kukkus üle 9% ja Sampo panga aktsia ligi 8%.

Pärast Taani valitsuse nädalavahetusel tehtud otsust garanteerida pankade abiga kõik hoiused kukkus Taani börsi juhtivate aktsiate indeks C20 eile madalaimale tasemele indeksi käivitamisest 1989. aasta detsembris.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:45

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing