Tõnis Oja • 6. oktoober 2008 • 1 min
Jaga lugu:

Nafta hind kukkunud juba 40 protsenti

Nafta hind langes eile New Yorgi kaubabörsi elektroonilisel kauplemissüsteemil 4,99 dollari võrra 88,89 dollarini barrel ehk madalaima tasemeni alates veebruari algusest.

Londonis kukkus nafta hind eile hommikul 5,1 protsenti 85,56 dollarini barrel, keskpäevaks oli naftabarreli hind kosunud 87,02 dollarini. Võrreldes juuniga, mil nafta hind kerkis rekordtasemele, on musta kuld odavnenud juba 40 protsenti.

"Nädalavahetusel juhtus nii, et finantskriisi laienemisega Euroopasse süveneb arusaamine, et globaalne majandusjahtumine võib tugevneda ning tulla võib koguni majanduskriis, mis aga ei tähenda head nõudlusele," selgitas uudisteagentuurile AP investeerimisfirma Purvin & Gertz energeetikaanalüütik Victor Shum. Tema sõnul on alates maikuust hakanud rikkamates riikides nõudlus langema.

Juba on muretsema hakanud ka Naftat Eksportivate Riikide Organisatsiooni (OPEC) liikmesriigid. Iraani naftaminister Gholam Hossien Nozari ütles laupäeval, et nafta hinna langemine alla 100 dollari barrel pole hea ei tootjatele ega tarbijatele. Shumi sõnul on naftakartell andnud mõista, et kaitseb selle langemist alla 80 dollari taseme.

OPECi president Chakib Khelil lausus eile, et nafta hinna langus jätkub arvatavasti ka järgmisel aastal ning kinnitas, et Saudi Araabia suurim naftakompanii Saudi Aramco alandas Aasiasse ning USAsse eksporditava nafta hinda.

Investeerimisfirma Bache Commodities vanemmaakleri Christopher Bellow sõnul on nafta hinna edasine langus 85 dollari suunas vägagi tõenäoline.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt