Hull teadus: Psühhonaut

09. oktoober 2008, 13:29

Reto Schneideri äsjailmunud raamat The Mad
Science Book (Hull teadus) koondab kaante vahele mõned veidraimad
teaduseksperimendid ja –katsed. Ajakirja New Scientist tarbeks valis ta välja
üheksa isiklikku lemmikut.

Loe ka: Hull teadus: Robotkoer tutvub koeraga VIDEO

Hull teadus: puhkus märgade sokkidega

Psühhonaut

Selleks, et selgitada, mis juhtub, kui aju eraldada kõigist väliskeskkonna ärritajatest ehitas teadlane John Lilly 1954. aastal anuma, mis pidi tagama aistingutevaba keskkonna. Pilkases pimeduses ja haudvaikuses loksus Lilly ise anuma soojas vees, millesse oli lisatud tublisti Epsomi soola, et inimkeha anumas vabalt vees hulbiks. Tema fantaasiamaailm muutus seal ülieredaks.

Avalikkusele ta neist nägemustest siiski rääkima ei hakanud, vabandades, et need olid liialt isiklikku laadi. Esimeste katsete ajal katsealuste poolt kogetud hallutsinatsioonid olid samuti teaduslikus mõistes raskesti kategoriseeritavad. Seetõttu ei saanud neist uuringutest tegelikult asja.

Hilisemas elus loobus Lilly teadlasekarjäärist ning asutas firma Samadhi Tanks, mis samasuguseid katsetes kasutatud anumaid tootis kodutarbijatele. Mees omandas omamoodi New Age guru staatuse ning suri 2001. aastal.

Lilly eksperimendid on üks väheseid teadusuuringuid, mille põhjal on Hollywood teinud filmi. 1980. aastal valminud filmis „Muutusseisundid“ (Altered States) näidatud katseseadmed on muidugi oluliselt müstilisemad kui tegelikkuses. Näiteks pidi Lilly tegelikus elus ise ruumis tule kustutama ning siis käsikaudu kobades kitsukesse anumasse ronima.

Lilly hallutsinatsioone kujutab film "Muutusseisundid" üsna värvikal moel. Vaata videot!


Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
29. October 2008, 10:59
Otsi:

Ava täpsem otsing