Hull teadus: Puhkus märgade sokkidega

09. oktoober 2008, 15:32

Reto Schneideri äsjailmunud raamat The Mad
Science Book (Hull teadus) koondab kaante vahele mõned veidraimad
teaduseksperimendid ja –katsed. Ajakirja New Scientist tarbeks valis ta välja
üheksa isiklikku lemmikut.

Loe ka: Hull teadus: Psühhonaut

Hull teadus: Robotkoer tutvub koeraga VIDEO

Külm ja külmetushaigused

Suurbritannia külmetushaiguste uuringutes osalemine oli 1946. aastal tudengite seas väga populaarne. Pigem võtsid üliõpilased seda odava puhkusena: katseosaliste kasutuses olid korterid, kus leidus raamatuid, lauamänge, raadiod ja telefon. Aega võis veeta lauatennise, sulgpalli või golfiga. Kõigele lisaks maksti katsealustele palka: kolm šillingit päevas.

Katseosalised pidid hoidma vähemalt 9-meetrist distantsi kõigi inimestega, välja arvatud oma korterikaaslased. Katse ebamugavamas osas tuli aga seista pärast vanniskäiku pool tundi koridoris tuuletõmbuses või kanda päev otsa märgi sokke. Ühtlasi üritati katsealuseid nakatada külmetushaiguste põdejate ninast võetud eritisega.

Eksperimendid tõestasid selgelt, et külm ja külmetushaigused pole omavahel seotud.

Vaata vana briti kroonikafilmi selle eksperimendi kohta!

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
22. October 2008, 09:23
Otsi:

Ava täpsem otsing