Koit Brinkmann • 9. oktoober 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Ansip: Reformierakond toimib ilma varjatud rahata

Reformierakond Ansipi sõnul selliseid skeeme ei kasuta. "Kui ettevõtted ostavad erakonna sidusorganisatsioonilt reklaami, mida iialgi ei avaldata, on tegu erakonna varjatud rahastamisega ettevõtte poolt. Eesti seaduste järgi ei tohi ettevõte varjatult ega otse erakondi rahastada," ütles Ansip eile valitsuse pressikonverentsil.

Äripäev kirjutas hiljuti, kuidas Tallinna Farmaatsiatehas ja Urmas Sõõrumaale kuulunud ESS Grupp maksid suuri summasid Jüri Vilmsi Sihtkapitalile, mis annab välja keskerakondliku ilmavaatega ajalehti Kesknädal ja Vesti Dnja. Kuigi poolemiljonilisi ülekandeid põhjendatakse reklaamiteenuse ostmisega, pole reklaame ilmunud.

"Kui seal on sõlmitud reklaamileping ja reklaami pole kunagi olnud, siis võib olla tegemist teeseldud tehinguga ja tekivad maksunduslikud probleemid. Soovime maksu- ja tolliametile jõudu," märkis justiitsminister Rein Lang.

Mõne kuu pärast esitab justiitsministeerium erakonnaseaduse muudatused, mis käsitlevad ka erakondade sidusorganisatsioone. "Sidusorganisatsioonide kulud-tulud peavad olema avalikud," lisas Lang. Tema sõnul tuleb erakondade rahastamise järelevalvet tõhustada ja järelevaataja peaks olema riigikogu korruptsioonivastane komisjon.

Kas Reformierakond on kasutanud varjatud rahastamise skeeme? "Meie ei ole selliseid skeeme kunagi kasutanud ega kasuta," rääkis Ansip, samal ajal pilku kõrvale pöörates ning lõpus muiates.

Keskerakonna peasekretär Priit Toobal soovitas aga Äripäeval uurida ka teiste erakondade sihtasutusi ja mittetulundusühingud. "Reformierakonnaga on tihedalt seotud Kodanikuhariduse SA, mille nõukogu liikmed ja tegevjuhid on reformierakondlased," kirjutas Toobal. "Kodanikuhariduse SA sai aastatel 2005-2007 varjatud annetusi 3,3 miljoni krooni eest, aastatel 2004-2006 koguni 4,1 miljoni eest."

Toobali sõnul hakkab Sotsiaaldemokraatidega seoses silma kaks MTÜd: Rahva Infokeskuse SA ning MTÜ Johannes Mihkelsoni Keskus. Viimane on korraldanud koolitusi, mida võib pidada valimisüritusteks. IRLiga seoses kahtlustab Toobal MTÜd Pro Patria Koolituskeskus, MTÜd Jaan Tõnissoni Instituut ja SAd Res Publica.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt