Rahva vananemist tuleb osata kasutada

Katre Pilvinski 10. oktoober 2008, 00:00

Kristjuhan ütles, et Eesti rahvastik vananeb järgneva poole sajandi jooksul palju. "Eestis on tõenäoline mediaanvanuse tõus vähemalt kümmekond aastat. Rahvastiku tervise arengukava järgi kasvab keskmine eluiga praeguselt 73 aastalt 80 aastale aastal 2020. Nii peaks keskmine eluiga aastal 2050 olema umbes 95 aastat," lisas ta.

"On tõenäoline, et ülalpeetavate arvu suhe tööealisse elanikkonda aastal 2050 pole halvem kui praegu," rääkis ta. "Kui praegu on keskmine töölt tagasitõmbumise iga 63 aastat, siis aastal 2050 on 73aastase tervis tõenäoliselt parem kui kümme aastat nooremal praegu. Töölt tagasitõmbumise iga oli Islandis 2005. aastal juba 66,3 aastat," ütles Kristjuhan.

"USAs on juba praegu üsna palju 80. aastates töötajaid, eeskätt FIEsid. Keerukal vaimsel tööl on teadmistepagasil suur tähtsus. Warren Buffett, kes 2007. aastal teenis 10 miljardit dollarit, töötab intensiivselt investorina, olles 78aastane," rääkis ta.

"Majanduslikult edukam on maa, kus paremini kasutatakse vanema inimese teadmiste- ja kogemustepagasit," ütles ta. Kristjuhan tõdes, et töötamise iga pikeneb igal aastal, mis leevendab rahvastiku vananemise probleemi.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 17:46
    Otsi:

    Ava täpsem otsing