Anne Oja • 9. oktoober 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Swedbank: ühe või kahe küüruga?

"Oleme tulemas langusfaasi. Kas see kaamel on nüüd ühe või kahe küüruga, sõltub sellest, kuidas finantsturu raskused meieni jõuavad," rääkis Paabut. "See on meie halb õnn, et meie majanduse langusfaas langes kokku finantskriisiga maailmamajanduses."

Aastaid kasvama harjunud Eesti majandus tõmbub tänavu ilmselt 1% kokku. "Maratonijooksjana peate natuke aega kõndima, et pulss taastuks ja jälle joosta võiksite," kirjeldas Paabut tekkinud olukorda. Eesti import on oluliselt vähenenud. "Impordi langus on hea, sest meie kaubavahetuse bilanss paraneb oluliselt. Oleme vähem haavatavad," selgitas Paabut.

"Eesti ja USA kinnisvarahindade kasv on väga sarnase dünaamikaga. Mis toimub USAs, jõuab siia kahe kvartali pärast. Ma ei oska seda seletada, aga nii see on," jagas Paabut eile oma tähelepanekuid. "Kui varem räägiti, et USA finantsturud Euroopat ei mõjuta, siis nüüd on selgunud, et mõjutavad küll ja seetõttu pole meil ka Euroopast kuigi positiivseid uudiseid oodata."

Konjunktuuriinstituudi juhtivteadur Leev Kuum rääkis eilsel seminaril, et viimased uudised on jalust nõrgaks võtnud nii tarbijad kui ka investorid. Selleks olla ka põhjust.

"Me ei suutnud keegi ette näha, et lõpetame selle aasta nullkasvu või miinusega. Kui meie oma inimesed ostavad vähem, ei saa me loota, et välistarbijad ostavad kogu ülejäänud kauba ära," rääkis Kuum.

"Mõõn püsib, isiklikult usun, et pöördepunkt on järgmise aasta I kvartalis," jätkas Kuum. "Praegu on ettevõtetel kehv olla, kuid mitte võrdsel määral," selgitas Kuum.

Tema sõnul peaksidki ambitsioonikad ettevõtted praegu kas nõrgemaid alla kugistama või turuosa suurendama. "Ettevõtted, kes kohanduvad, peaksid laienema," ütles Kuum ja lisas, et 50% konjunktuuriinstituudi küsitletud ekspertidest arvab, et kohandumine toimub rahuldavalt.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt