Finantsturud ootavad uusi mängureegleid

Mariliis Pinn 10. oktoober 2008, 12:55

SEB privaatpanganduse osakonna strateeg
Peeter Koppel ütles aripaev.ee-le börsidel toimuvat kommenteerides, et
toimuva mastaapsus ja kiirus on üllatav. Tema sõnul tulevad ostjad tagasi siis,
kui uued mängureeglid paika saavad.

"Arvestades seda, mis toimus eile USAs ja öösel Aasias, polnud Euroopa turgude tänane liikumine üllatus. Kui aga rääkida globaalse finantskriisi mastaapsusest ning arengute kiirusest, on see loomulikult üllatav. Kui ta seda ei oleks, poleks ka turgudel sellist paanikat. Me seilame täna selgelt tundmatutes vetes, sest ei senised fundamentaalsed ega tehnilised indikaatorid ei võimalda enam selgeid orientiire. Senised mängureeglid ei kehti ning tundmatutes vetes ostjad sisuliselt streigivad, samas kui müüjad on sageli sundseisus," rääkis Koppel.

Tema näeb kriisi tekitajatena halbu laene ja finantsinstrumentide innovatsiooni. "Millest finantskriisid ikka alguse saavad? Nagu alati - sellest, et laenatakse sellistele laenuvõtjatele, kes tegelikult ei peaks laenu saama. Teine süüdlane on finantsteenuste (ja -instrumentide) innovatsioon, millega regulatsioon ja kontroll ei suuda sammu pidada," selgitas ta.

"Praegu valitseb finantssüsteemis pretsedenditu usaldamatus. Lühiajaline krediiditurg on siiani sisuliselt jääs ning finantssektori ettevõtted vaatavad globaalselt teineteist kahtlustava pilguga, otsides nõrgimaid lülisid, kes ei pruugi olla võimelised omavahelisi kohustusi täitma. Keskpangad on küll aktiivselt sekkunud, kuid selle sekkumisega ollakse tõenäoliselt alles algfaasis. Pean tagasi tulema esimeses lõigus välja käidud mängureeglite juurde - seni, kuni uued mängureeglid pole selgunud, pole ka turul reaalselt ostjaid. Seega oodata on ebakindluse ja volatiilsuse jätkumist, kuni selleni, mil keskpankade (uued) meetmed suudavad lühiajalise laenuturu ka üles sulatada ning seeläbi süsteemi reaalselt stabiliseerida," lisas ta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. October 2008, 13:13
Otsi:

Ava täpsem otsing