Mihkelson: Ahtisaari oli preemia ära teeninud

10. oktoober 2008, 15:13

Marko Mihkelson kiidab oma blogis endisele
soome presidendi Martti Ahtisaarile Nobeli rahupreemia andmist, nimetades seda
täiesti teenitult saaduks.

„Soomel on täna suurpäev. Nende endine president Martti Ahtisaari võitis esimese soomlasena Nobeli rahupreemia. Minu arvates täielikult teenitult,“ ütles Mihkelson ning lisas, et Ahtisaari rolli Indoneesia Acehi piirkonnas kestva rahu saavutamisel ning Kosovo küsimuse käsitlemisel on raske üle hinnata.

„Ahtisaari tunnustus peaks lisamas meilegi usku, et Nobeli preemia võib ühel päeval kuuluda ka mõnele eestlasele,“ avaldas Mihkelson arvamust.

President Toomas Hendrik Ilves helistas täna Soome endisele riigipeale, et õnnitleda teda Nobeli rahupreemia saamise puhul. “Teie tegevus on tõestanud, kuidas paindlikkus koos otsustavuse ja järeleandmatusega aitavad lahendada ka kõige keerulisemaid konflikte ning luua rahu ka seal, kus paljud on selleks lootuse kaotanud,” ütles president Ilves. “Palun võtke vastu minu ja kogu Eesti rahva õnnitlused.”

Nobeli preemia kodulehel seisab, et Ahtisaari sai Nobeli preemia oma oluliste püüdluste eest lahendada rahvusvahelisi konflikte eri mandritel ja üle kolme kümnendi. Nobeli preemiat antakse välja üle saja aasta ja selle suurus on 10 mln rootsi krooni (umbes 16 mln EEK).

Martti Oiva Kalevi Ahtisaari (sündis 23. juuni 1937 Viiburis) on Soome diplomaat ja poliitik. Enne Sotsiaaldemokraatliku Partei presidendikandidaadiks valimist oli ÜRO peasekretäri asetäitja, kes esindas ÜRO-d 1989 – 1990 Namiibias ja 1993 Jugoslaavias. Toetas energiliselt Soome astumist Euroopa Liitu ja pühendus suhete parandamisele Venemaaga, vahendas Vikipeedia.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. October 2008, 20:03
Otsi:

Ava täpsem otsing