Põhivõrgu ettevõtted jäävad tootjatest sõltumatuks

Liis Kängsepp 10. oktoober 2008, 16:04

Euroopa Liidu ministrite nõukogul kiitsid
energiaministrid heaks energia siseturu paketi kompromissvariandi, Eestit
puudutab enim nõue tagada põhivõrguettevõtete sõltumatus energiatootjatest.

“Saavutatud siseturu paketi kompromiss on oluline samm Euroopa Liidu ühise energiaturu loomisel,” ütles Eestit nõukogus esindav majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts. ”Eestil oli selle paketiga seoses mitmeid muresid, mis koostöös eesistuja, Euroopa Komisjoni ja teiste liikmesriikidega said konkreetsed lahendused. Nii näiteks jõuti selge skeemini, kuidas tugevdada liikmesriikide kontrolli kolmandate riikide ettevõtete üle ning rakendada tugevdatud meetmeid nende ettevõtjate suhtes, kes oma turupositsiooni energiaturul mingilgi moel kuritarvitavad. Pean siin silmas eelkõige gaasiturgu.“

Kompromissina võimaldab heakskiidetud pakett põhivõrguettevõtjate omandilise eristamise alternatiivina jätta neid energiakontsernide koosseisu, täites samal ajal aga väga rangeid sõltumatuse tingimusi. Samas sätestatakse ka liikmesriikidele õigus piirata energiakontsernide võimalusi omandada osalusi nende riikide põhivõrguettevõtetes, mis on omandiliselt eristatud energiatootjatest.

Juhan Partsi kinnitusel ei muuda saavutatud kompromiss Eesti lähenemist põhivõrguettevõtjate sõltumatuse tagamisele. „Põhivõrgu toomine riigi otseomandisse on Eesti elektrituru arendamise ning sõltumatu toimimise tagamise seisukohalt äärmiselt oluline samm. Tuletan meelde mõni päev tagasi öeldut, et meie energiasektor vajab suuri investeeringuid, sh elektritootmisse,“ lisas Parts.

Energia siseturu pakett koosneb elektri- ja maagaasi siseturu direktiivi täiendamise eelnõudest, elektri- ja maagaasi võrgustike määrustest ning Euroopa Liidu energiaregulaatorite koostööagentuuri loomise määrusest.

Täna toimub Luksemburgis Euroopa Liidu ministrite Transpordi, telekommunikatsiooni ja energeetikanõukogu, kus osalevad ELi energiaministrid.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. October 2008, 16:04
Otsi:

Ava täpsem otsing