Kertu Ruus • 12. oktoober 2008
Jaga lugu:

Lipstok, Padar: halbu üllatusi pole tulemas

Andres Lipstok ütles, et kuna meie suurpankade emapangad on Rootsis, Taanis ja Soomes, siis sõltuvad lahendused meie jaoks just sealt tulevatest otsustest.

Eesti saab vaid tagada oma kodanike hoiused ning selle suunas tegi valitsus paar päeva tagasi ka ainuõige sammu, kui tõstis tagatud hoiuste piirmäära 20 000 eurolt 50 000 eurole. "Meie ülesanne on tagada meie hoiustajate raha," sõnas Lipstok. "Pankade tegutsemise tagamine on siiski esmajoones nende riikide asi, kus emapangad asuvad."

Ivari Padar andis mõista, et me ei pea ennast finantskriisis teistest riikidest ohustatuna tundma ning arvama, nagu teeksid teised meie arvel endale kasulikke otsuseid. Tema kinnitusel võib Washingtonis veenduda, et valitsuste ja keskpankade vahel valitseb usaldus. "Rehepappi ei tehta," märkis Padar, kelle sõnul ei võta Rootsi valitsus kindlasti vastu ühtegi meile ebameeldiva üllatusena tulevat otsust.

Eesti esindajate sõnul ongi usalduse taastamine Washingtonis toimuvatel tippkohtumistel kõige olulisem teema. "Valitsused loovad laia usaldusbaasi, käituvad grupina," kirjeldas Padar, kelle sõnul turgude usalduse võitmine võtab aega, kuid on ometi toimumas. Sellega peegeldas rahandusminister oma USA kolleegi Hank Paulsoni sõnu, kes samuti Washington Postile kinnitas, et kõik arenenud riigid sõltuvad täna üksteisest rohkem kui iial varem.

Küsimusele, miks aktsiaturud hoolimata valitsuste sekkumisest siiski kukkumist jätkavad, vastas Padar, et ju siis pole varad veel oma reaalväärtust saavutanud.

Padar ja Lipstok rõhutasid Washingtonis Äripäevaga vesteldes taas, et finantskriis ei saa Eestile suuri probleeme valmistada ja kõik on kontrolli all. Lipstok kinnitas, et kui Swedbankil või SEB-l oleks tõsiseid probleeme, siis oleks see juba välja tulnud.

Ka Islandit, kus rahvusvaluuta kokku kukkus ja riik võttis üle kolm karile jooksnud panka, ei saa Lipstoki hinnangul meiega võrrelda. Ta tõi välja, et kui Islandil toodavad pangad riigi rahvuslikust koguproduktist enam kui veerandi, siis meil on selleks osakaaluks vaid kuni 5 protsenti, samuti pole Islandi pankadel stabiilsust tekitavat välisomanike ringi nagu meil.

Ka Padar pidas musta stsenaariumi ehk pankade kokkukukkumise käivitumist võimatuks. "Halli ilma on, aga ma ei näe seda kohta, kust must stsenaarium peaks tulema," sõnas ta. Rahandusministri sõnul on Eestil head kontaktid nii Rootsi, Taani kui ka Soome keskpankade ja järelevalveorganisatsioonidega.

Seega püüavad Eesti valitsusliikmed ja keskpankurid saata koju sõnumit paanikast hoidumiseks. Nende sõnul valitseb ka IMFi ja Maailmapanga kohtumistel ning plenaaristungitel üldiselt eelkõige töine toon. "Seda ei ole, et kõik hoiavad lauast kinni ja värisevad. Halamise aeg on läbi, nüüd hinnatakse kainelt olukorda ja otsitakse lahendusi," märkis Lipstok.

Eesti esindajad ei eitanud, et praegu võtavad maailma finantsliidrid suuna suuremale sekkumisele majandusse.

Rahandusminister Ivari Padari kinnitusel võtab turgude läbipaistvuse reguleerimine käimasoleva kriisi tulemusena kogu maailmas täiesti uued mõõtmed. "See on hea õppetund kogu maailmale," nentis Padar.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas