Briti ajakirjanik läks Eesti ja Islandi võrdlemisel hoogu

ÄP 15. oktoober 2008, 00:00

Briti ajalehe The Independent ajakirjanik Sean O'Grady tunnistas, et Baltimaade võrdlemine Islandiga oli tema omalooming.

"IMFi juht Dominique Strauss-Kahn andis intervjuu Reutersile, kus ta rääkis Ida-Euroopa panganduse raskest olukorrast," selgitas ajakirjanik. "Islandiga võrdlesin Baltimaid mina, mitte Strauss-Kahn," tunnistas ta. Ka IMF kinnitas, et see ei ole nende võrdlus.

Strauss-Kahn ütles, et enamiku pangandussüsteemide rivist väljalangemine vähemarenenud ja arenenud riikides on olnud siiani piiratud, kuid stressi märgid kasvavad ja mõned pangad Ida-Euroopas on muutunud aina rohkem haavatavaks raskustes kinnisvaraturgudele. Siiski ei täpsustanud ta, milliseid riike ta silmas peab.

Teisalt tugines O'Grady oma loos IMFi globaalse finantsstabiilsuse raportile, kus räägitakse Ida-Euroopa kinnisvara- ja laenuturust.

IMFi raportis seisab, et Ida-Euroopa pangad on palju laenanud raha emapankadelt ja krediidi kasv on olnud tunduvalt kiirem kui deposiitide kasv. Siiski plaanivad emapangad jätkuvalt piiriüleselt finantseerida Balti ja Kagu-Euroopa tütarettevõtteid, kuigi vaikselt krediiti piirates.

Samas on emapangad haavatavad, sest suur osa nende rahast tuleb keeristes nn raha hulgiturult. IMFi raporti sõnul on Balti majanduse pehme maandumine ohus, kui emapangad peavad krediidiraskuste tõttu siinsete tütarpankade rahastamist koomale tõmbama. Seni on Rootsi pankadel tänu erainvesteeringutele ja veel toimivale võlakirjaturule hästi läinud.

Eesti Panga presidendil Andres Lipstokil ja rahandusminister Ivari Padaril oli üleeile Washingtonis kohtumine IMFi tegevdirektori Dominique Strauss-Kahniga, kus Lipstoki sõnul ei olnud kordagi juttu Eesti sarnasest olukorrast Islandiga.

"Eestis on võrreldes Islandiga olukord vastupidine, sest Eesti pangandus on täielikult integreerunud Põhjamaade panganduse üheks osaks ja Eestis tegutsevate pankade stabiilsus on olnud hea nii enne globaalset finantskriisi kui ka praegu," sõnas Lipstok.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:46

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing