Ettevõtjad: järgmine aasta on otsustav

15. oktoober 2008, 20:17

Ärimeeste sõnul kujuneb järgmine aasta
otsustavaks ettevõtete arengu ja ekspordi jaoks, Eesti tõusvad hinnad ja
tellijaturgude jahenemine muudavad olukorra raskemaks.

Tennisereketite tootja NTT ASi omaniku Oleg Uglovi sõnul avaldab ekspordile orienteeritud ettevõtetele juba mitmendat aastat survet tooraine, elektrienergia ja tööjõu riigisisene kallinemine. “Paljusid asju ostame me sisse piiri tagant, kuigi suudaks toota neid kohapeal,“ seletab Uglov. „Näiteks Hispaaniast sisseostetud vineer on isegi koos transpordikuludega 1,5 korda odavam kui Eestis toodetud. See on ebaloomulik.“

Kuivõrd hinnad riigis jätkuvalt kasvavad, ei ole põhjust rääkida helgest tulevikust, kuid Uglovi sõnul ei kavatse ettevõte ka alla anda.

Sama kinnitab konsultatsioonifirma Infotek ERPsystem OÜ juht Andrei Sikolov, kes on veendunud, et koos hinnatõusuga kahaneb ka Eesti ettevõtete konkurentsivõime. Kui kallineb elektrienergia, küte ja vesi, jooksevad luhta isegi innovatiivsed otsused.

Sokolovi sõnul on Lääne turgudele orienteeritud ettevõtted märganud, et partneritel tekivad tihedamini makseraskused. Tema sõnul paigutasid eelmistel aastatel head kasumit teeninud ettevõtete juhid tulu erinevatesse fondidesse ning nüüd, kui finantssüsteem hakkas kokku varisema, tormasid nad päästma raha ning neil lihtsalt ei ole aega ettevõtete arendamisele mõelda.

Niši leidnud ettevõtetel jagub tööd küllaga

TMT Group OÜ peadirektor Vadim Martõnov räägib 25protsendisest ekspordi kasvust. Tema sõnul metallkonstruktsioonide tootmises nafta- ja gaasitööstuse jaoks langust näha ei ole ja finantskriis ei ole nende tellijate maksuvõimet mõjutanud. Tööd on piisavalt ning seda jätkub pikaks ajaks.

Põlevkiviõli ja -toodete ekspordi kasvust räägib ka VKG Oil AS juhatuse esimees Nikolai Petrovitš. Tema prognooside kohaselt pärast seda, kui järgmise aasta mais-juunis lastakse käiku uus tehas, kasvavad põlevkiviõli tootmismahud 40% võrra.

BLRT Marketex kavandab tegevdirektori Fjodor Kvitši sõnul järgmisel aastal ületada käibes miljardi krooni piiri, selle aasta käibeks on planeeritud 700 mln krooni.

Tehas toodab tuulegeneraatorite konstruktsioone, toodang läheb Saksamaale, Norrasse, Rootsi ja Prantsusmaale. „Ekspordimahud aina kasvavad. Teist varianti ei ole, kuna me töötame kiiresti arenevates majandussektoris - energeetikas,“ seletas Kvitš.

„Me ei kavatse ei koondada töölisi ega vähendada palkasid. Parandades töökorraldust, juurutades uusi tehnoloogiaid, optimeerides keevitusrobotite ja automaatide tööd, logistikat, me suurendame tootlikkust,“ jätkas ta.

BLRT Marketex valmistab tuulegeneraatoreid oma Saksa partnerile, kellega sõlmitud leping kavatsetakse pikendada kuni 2011. aastani.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
15. October 2008, 21:58
Otsi:

Ava täpsem otsing