FT: pankuriamet on naise töö?

15. oktoober 2008, 13:30

Kui tuleb tund, leitakse ka õige mees. Või
naine. Mainekas majandusleht The Financial Times tõstatab küsimuse, kes on parim
panka juhtima keerulistel aegadel, kas oluline on sugu või isikuomadused.

Praegusel raskel ajal on otsustanud Island usaldada kahte naist ning panna nad juhtima värskelt riigistatud panku. El?n Sigf?sdóttir asus Landsbanki etteotsa ja Birna Einarsdóttir panga Glintnir ette.

Ei ole vahet, kuidas need naised oma tööga hakkama saavad, need ametissemääramised on juba täitnud valitsuse ühe eesmärgi, mis näitab, et panganduskultuuris on toimunud nihe, mida ei oleks olnud võimalik saavutada mõne mehe värbamisega, ükskõik kui targa või mõistliku kandidaadiga oleks tegu olnud. Selgelt tõrjutakse testosterooni täis riskivõtmist, mida peetakse praegu kurja juureks.

Islandi selline käik näitab ka seda, et väike riik, mille keel ei ole väga levinud väljaspool piire, peab kasutama täies mahus oma 320 000 inimesega elanikkonna talenti, kirjutab The Financial Times’i juhtkiri.

Vaatamata sellele, et teaduslikud uuringud näitavad, et mehed võivad olla liiga enesekindlad investorid võrreldes naistega, kes kauplevad aktiivsemalt, kuigi kehvemate tulemustega, ei ole praegu aeg astuda sugudevahelisse sõtta selle üle, mis põhjustas kogu segaduse. Need kaks juhtumit, mis tähistavad panganduskultuuri muutust, peaksid panema mõtlema, mis omadused teevad isikust hea pankuri.

Lähtekoht on kindlasti vähem agressiivne suhtumine riski. Uus pangandusmaastik pakub väiksemaid riskivõtmise võimalusi, eriti pankade puhul, kus maksumaksjal on oma sõna sekka öelda. Seega keegi, kes kibeleb tegema sajanditehingut, tüdineb surmani ära sellise panga eesotsas olemisest või muutub organisatsioonile ohtlikuks. Lisaks on vaja perspektiive vaadata laiemalt. See võib tulla näiteks aastatepikkusest professionaalsest kogemusest, mis annab võime mõista viimastel nädalatel toimunud epohhiloovate sündmuste konteksti.

Eelkõige peavad pankurid ütlema praegu hüvasti „ei ole hirmu” lähenemisele, mille puhul tehakse otsuseid, lähtudes põhimõttest, et ainult kasv on oluline. Selline mõtteviis toimib vaid siis, kui head ajad ei lõpe kunagi. Aga me kõik teame, et head ajad on lõppenud.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
17. October 2008, 11:36
Otsi:

Ava täpsem otsing