Ravimiturg sammub langevas joones

Violetta Riidas 15. oktoober 2008, 07:18

Kidurast majandusseisust hoolimata läheb
ravimiameti statistika järgi ravimitootjatel hästi, langus jõuab
ravimitootjateni teisel poolaastal.

"Esimesed märgid süvenevast majanduslangusest on ka retseptiravimite turule jõudnud," kinnitas AstraZeneca juht Mart Levo. "Kui võrrelda tänavust ja mullust augustit, on retseptiravimite turg langenud 5,8% ning kui võrrelda kahe eelpool mainitud aasta augustikuud, siis on retseptiravimite turg langenud 11,4%."

Levo lisas, et täpsemad andmed selguvad pärast haigekassa kolmanda kvartali tulemuste avaldamist, kuid ta on seisukohal, et optimismiks ei ole põhjust.

Ravimitootjate liidu juhi Akshay Mody hinnangul hakkab teisel poolaastal ilmselt ka ravimiturul üldine majanduslangus kajastuma, sest poole ravimitest ostavad inimesed oma raha eest. Samas ennustavad maailma börsianalüütikud Eesti ravimiturule kuni 2012. aastani 6% kasvu aastas.

Järgmisel aastal mõjutab turumahte ka 5 protsendile 9-le tõusev ravimite käibemaks. Üks niisugune kogemus on Eestil juba olemas, kui käibemaks tõusis nullist 5%. "Enne muutust ostsid kroonilised haiged endale detsembris varud ära. Esimene kvartal oli madalam ja seejärel turg taastus. Ma arvan, et praegu tuleb sama," leidis Mody.

Täispikka lugu loe tänasest Äripäevast.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
15. October 2008, 07:18
Otsi:

Ava täpsem otsing