15. oktoober 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Kiilaspäised, ravim tuli lähemale!

Avastuse taga on Suurbritannia McGilli Ülikooli, Londoni King's College'i ja farmaatsiafirma GlaxoSmithKline teadlaste koostöö. Artikkel värske avastuse kohta ilmus ajakirjas Nature Genetics, kirjutas Physorg.

Umbes kolmandikku meestest ähvardab 45. eluaastaks kiilaspäisus. Ainuüksi USAs käidi mullu juuste siirdamisprotseduuride eest kliinikutes välja 115 miljonit dollarit, kogu maailmas liikus kiilaspäisuse ravis 405 miljonit dollarit.

Meestel hakkavad juuksed esmalt välja langema oimukohtadelt ning otsmiku juuksejoon hakkab meenutama M-tähte. Umbes 80 protsenti kiilaspäisuse juhtudest on pärilikud.

Geenivariatsioon leiti Suurbritannia, Islandi, Šveitsi ja Hollandi teadlaste koostöös.

Selleks uuriti 1125 valge kiilaspäise mehe genoomi ning avastati kaks senitundmatut geenivarianti 20. kromosoomis, mis seostusid kõrgenenud kiilaspäisuse riskiga. Seejärel kontrolliti tulemusi veel 1650 valgest mehest koosneva võrdlusrühma peal.

McGilli Ülikooli arstiteaduskonna professor Brent Richards ütles, et sama geenikombinatsioon põhjustab kiilaspäisust ilmselt ka teiste rasside esindajatel, kuid kuivõrd nende seas pole seni epidemioloogilisi uuringuid tehtud, siis ei saa seda täie kindlusega väita.

Kuigi avastus on läbimurdeline, rõhutavad teadlased, et kohe-kohe pole tulemas ravimit kiilaspäisuse vastu.

"Me tegime kindlaks ainult põhjuse," ütles Richards. "Kiilaspäisuse ravi leidmine nõuab täiendavaid uuringuid. Kuid nagu tavaliselt, on põhjuse leidmine ravimi väljatöötamisel esimene samm."

Kiilaspäisuse eelsoodumuse avastamine võib tuua huvitavaid ravimisvõimalusi, mis on tõhusamad kui üritada viimases staadiumis juustekaole piiri panna.

Ammu on olnud teada, et X-kromosoomis leiduv geenivariant seostub meestel kiilaspäisusega. Seega on kiilaspäisus päritav emaliini pidi.

Kui mehel on 20. kromosoomis mõlemad riskantsed geenivariandid, siis suureneb kiilaks jäämise tõenäosus seitse korda. Äsja avastatud kahte kõrge kiilaspäisuse riskiga seotud geenivariant esineb aga valgest elanikkonnast tervelt igal seitsmendal mehel.

Autor: Villu Päärt

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt