Kas finantskriisis on süüdi tarkvara?

16. oktoober 2008, 19:40

Võimalik, et praeguse ülemaailmse
finantskriisi puhul hakatakse peagi süüdistama analüütikuid, kes koostasid
tarkvara, mis hoidis käigus tuletisväärtpaberiturgu, kust praegune kriis sai
tegelikult alguse.

1980. aastate teise poole suurest kriisist alates on suure osa aktsiate või nende derivaatidega kaubeldud automaatselt arvuti poolt juhitud programmide abil, kuhu inimene vahele ei sekku, kirjutas The Guardian. Selliseid automaatseid tehinguid oli Londoni börsil 2006. aastal kõigist tehingutest 40 protsenti, Ameerikas võib vastav näitaja ulatuda isegi kuni 80 protsendini.

Selle tarkvara jaoks kirjutavad algoritme analüütikud, riskianalüüsile pühendunud matemaatikud ja füüsikud, kelle loodud programm suudab anda hinnanguid, kas pakutud tehing on soodne ning kõik need pakkumised mõjutavad ühtaegu ka tuletistehingute hindu. Kõik on omavahel äärmiselt seotud ning keeruline, sellest on võimelised aru saama needsamad analüütikud, keda inglise keeles kutsutakse quants. Aga nagu ajalugu juba on jõudnud näidata, siis ei saanud nemadki aru.

Igatahes on turgude automatiseerimine muutnud kõik äärmiselt keerukaks ning see on pannud raskustesse terve rea läänemaailma panku.

Richard Dooling kirjutas New York Timesis: „Ühtäkki suutsid geniaalsed analüütikud (loe: kõige säravamad ja andekamad veidrikud, keda Wall Streetil tegutsevad firmad suutsid endale lubada) toota madala kvaliteediga laenajate võlgu olevast summast - üks triljon dollarit - oma superarvutite abil, lisades vaid veidi tuletistehinguid ning algoritme, 62 triljon dollarit virtuaalset varandust!“

Need algoritmid põhinesid riskihinnangutel, mis olid alustaladeni vigased ning põhinesid hetke tururiskidel, aga mitte sellel analüüsil, kuidas laenuvõtja tegelikult suudab oma kohustusi täita. Analüüsimata jäeti ka see, mis saab siis, kui paljud laenuvõtjad enam ei suuda oma kohustusi täita.

Möödunud nädalal kirjutas George Dyson, et praegune kriis on tõestanud, et probleem algas siis, kui kontrollimatu võimendus hakkas puudutama raha kui sellist. Keerukad arvuti poolt juhitud finantsinstrumendid, mida tuntakse derivaatide nime all, ei tugine mitte loomulikel tootmisega seotud teguritel, vaid ainult teistel finantsinstrumentidel.

Kindel on vaid see, et finantsturud on automatiseeritumad kui eal varem. Aina enam võtab võimust veendumus, et kõiges on süüdi masinad, mida toitsid analüütikud oma aina keerukamate koodidega.

Dooling on veendunud, et me oleme hetkel finantssüsteemi mõju all ning seda süsteemi suudavad mõjutada vaid masinad. Niisiis, me oleme masinate võimuses.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
07. January 2009, 17:18
Otsi:

Ava täpsem otsing