Joala laulude uus elu

Mari Hiiemäe 17. oktoober 2008, 00:00

Esimene eksperiment Jaak Joala laulud üheks suureks tervikkontserdiks koondada toimus tänavu suvel, kui grupp Eesti parimaid soliste esitas Joala laule galakontserdil Õllesummeril.

Suvisele katsetusele on järge ootamas neli lisakontserti Eesti erinevates kontserdisaalides.

Galakontsertide programm sisaldab väga mitmekesist lauluvalikut. Kavas on lugusid Jaak Joala kõigist eluperioodidest. Palad erinevad üksteisest nii emotsionaalsuse, rütmi kui ka sõnumi poolest.

"Kontserdid on seda vaatemängulisemad, et need koosnevad kirjust muusikalisest materjalist ja erinevad esinejad teevad kontserdid veelgi kirjumaks. See on emotsioonirikas valik: saab nutta, saab naerda, saab tunda ennast hästi," tutvustab võimalikku muusikaelamust Chalice.

Mitmed solistid on rõhutanud Joala laulude kontsertide eriliselt hingestatud meeleolu.

"Tegemist on tõeliselt meloodiliste lugudega ning minu arvates on see üks ilusamaid ja hingelisemaid kontserte, mida ma ise üldse kogenud olen. Olen aastate jooksul osalenud väga paljudes taolistes projektides ja laulnud teiste lauljate laule, aga see projekt on emotsionaalses mõttes olnud neist kõige meeldejäävam," kiidab Gerli Padar.

"Need on väga head laulud ja mina laulan neid uhke tundega," lisab Chalice rahulolevana.

Vaimustatud on ka Tõnis Kõrvits, kelle käe all on valminud Jaak Joala lugude uued seaded. "Kuna materjal on hea ja põnev, siis minul arranžeerijana on olnud väga huvitav selle kallal tööd teha," ütleb Kõrvits.

Iga esitaja tõlgendab Joala laulumaterjali oma äranägemise kohaselt, seega kõlab kontsertidel läbisegi karmi rokki, mahedat popmuusikat ning lüürilisi ballaade. "Näiteks see, kuidas lüürilisi ballaade laulavad rokklauljad, võib olla publiku jaoks üllatus, aga seejuures kindlasti meeldiv üllatus," nendib Kõrvits.

Gerli Padar usub, et kuigi laulude nägu on originaalist erinev, nagu see uute esitajate puhul nii või teisiti on, pole algne hingus lugudest siiski mitte kusagile kadunud. "Ühtegi lugu pole niimoodi ära keeratud, et seda enam ära ei tunne," ütleb Padar.

"Laule on tublisti ümber tehtud, aga äratuntavad on nad ikkagi," kinnitab ka Kõrvits.

Nimekiri Joala laule esitavatest muusikutest, kes asja õnnestumisse oma panuse annavad, on aukartust äratavalt pikk. Galakontserdil astuvad solistidena üles Gerli Padar, Mikk Saar, Lea Liitmaa, Riho Sibul, Chalice, Tanel Padar, Jaagup Kreem, Birgit Õigemeel, Dave Benton ja Siiri Sisask. Taustavokaaliga ilmestavad lugusid Kaire Vilgats, Dagmar Oja, Rolf Roosalu ning Raimondo Laikre. Soliste saadab live-bänd.

Laulude valik sisaldab teada-tuntud palasid, nagu "Naerata" ja "Vildist kübar", mida kõik kuulajad kaasa oskavad laulda.

Samuti on nimekirjas selliseid haruldusi, mida isegi solistid enne Joala-projekti algust kuulnud polnud. Tõnis Kõrvits kaldub arvama, et tuntud lugusid on siiski rohkem. "Mind pani imestama, et rahvas teadis sõnu ja igas vanuses inimesed oskasid kaasa laulda," meenutab Kõrvits publikupoolset sooja vastuvõttu Õllesummeri kontserdil.

Võib arvata, et sisekontsertide atmosfäär kujuneb sama soojaks ja südamlikuks nagu suvine välilaval aset leidnud galaeksperiment, millest kõik meeldiva elamuse said. Publikul tasuks kõrva taha panna, et kaasalaulmine on lubatud ka kontserdisaalides.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:57

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing