19. oktoober 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Island pole löögi jõust veel aru saanud

"Südantlõhestavad artiklid, et islandlased on ahastuses ja varuvad juba toitu - see on täielik jama! Paanikat veel ei ole," rääkis Tavidi tegevjuht Kuno Rääk, kes ise Islandil uurimas käis, mis saarel toimub. "Tänavapildis pole midagi muutunud, linn on autosid täis, restoranid on õhtuti inimestest pungil - inimesed joovad ja laaberdavad," jagas Rääk.

Kohalik inimene pangas oma raha valuutaks vahetada ei saa. Välja arvatud erijuhul, sõltuvalt pangast, umbes 2000-5000 Eesti krooni eest. Seda ka juhul, kui inimesel on pangas arve ja ette näidata lennukipilet, mis tõestab, et plaanitakse sõita välismaale. Valuutavahetaja registreeritakse, et ta rohkem võimalust raha valuutaks vahetada kasutada ei saaks.

Kuna rahakraanid on nö sissepiiratud, kauplevad valuutaga spekulandid.

"Kui mina olin seal, siis pangas maksis 1 euro 150 Islandi krooni, spekulant küsis euro eest aga 250 Islandi krooni," rääkis Rääk.

Keelustatud on absoluutselt kõik välismaksed. "Isegi röövellikud teenused nagu kiirraha siirdamised - Western Union ja MoneyGram - on kinni keeratud," märkis Rääk.

Pigem pole islandlased Räägu hinnangul neid tabanud löögist veel aru saanud, sest pikki aastaid on Island olnud kiiresti arenev ja hea tõusuga riik. "Rahvas on sellega ära harjunud," märkis Rääk.

Ilves-Extra omanik ja juht Arvo Kivikas Islandi praegust olukorda siiski üks-üheselt Eestiga ei võrdleks. "Island tuleb kapitalismist ja läheb kapitalismi," sõnas Kivikas. "Ma usun, et nad olid kaubakülluses ja on seda mingi aja pärast uuesti. Spontaansed ostud - nendega ei panda võib-olla nii puusse."

Kivikas meenutas Vene aja lõpu paanilist laristamist, et oma raha eest midagigi saada, ka seda, et osteti mõttetuid asju ja kulutatud raha jäi kaotsi. Samas olukorras käituks ta nüüd hoopis teisiti ja vahetaks rublad mõne kindla valuuta vastu. Selle asemel aga käis ettevõttes paaniline laristamine.

Autor: Kaisa Tahlfeld

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt