Erik Tago • 20. oktoober 2008
Jaga lugu:

Fermi gammateleskoop avastas uut tüüpi pulsari

11. juunil 2008 NASA poolt orbiidile lennutatud gammakiirguse kosmoseteleskoop avastas uut tüüpi pulsari.

Tuntud füüsiku Enrico Fermi nime kandev orbitaalteleskoop koosneb peamiselt kahest instrumendist: gammasähvatuste monitorist ja laia vaateväljaga teleskoobist taeva kaardistamiseks. Viimane suutiski avastada täiesti uut tüüpi pulsari, mis kiirgab vaid gammalainealas, kirjutas astronoomiauudiste portaal Vaatleja.

Pulsarid on supernoova plahvatusest järele jäänud neutrontähed, mille läbimõõt on ligi paarkümmend kilomeetrit ja mis pööreldes kiirusega mõni pööre sekundis, plingivad raadiokiirguses väga püsiva sagedusega. Raadiopulsareid on avastatud alates 1967. aastast ligi 1800. Tavaliselt pulsar on nähtav ka optilises, röntgen- ja gammalainealas.

Kõne all olev pulsar asub Kefeuse tähtkujus supernoova jäänuki alas, mis on tähistatud nimega CTA 1 ja mis asub ligi 4600 valgusaasta kaugusel. Pulsar on tekkinud supernoova plahvatuses 10 tuhat aastat tagasi, kiirates energiat ligi tuhat rohkem kui Päike, pulseerimisperioodiga 316,86 millisekundit. Kuid erinevaks teistest pulsaritest teeb teda see, et kogu energia kiirgab ta vaid gammalainetes. Sellist pulsarit oli võimalik avastada vaid Fermi gammateleskoobiga.

Pulsar ei asu jäänuki keskel, mis viitab asümmeetrilisele supernoova plahvatusele, mille tulemusena pulsar sai suure algkiiruse, hinnanguliselt umbes poolteist miljonit kilomeetrit tunnis. Uut tüüpi objekti, mille olemasolu isegi ei ennustatud, seletamine jääb tulevikku.

Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt