Sillamäe tehas varustab akutööstust kullaga

Mariliis Pinn 20. oktoober 2008, 19:38

Ida-Virumaal tegutsev Ecometal kogub tänavu
lähiregioonist kokku 20 000 tonni vanu akusid ning toodab neist 12 000 tonni
pliid. Vanad akud, mis on loodusele ohtlikud, lähevad Ecometali abiga 90
protsendi ulatuses taaskasutusse, ettevõtte põhilised tooted on plii ja
pliisulamid, mis peaaegu kogu ulatuses Sillamäe tehasest “kullakangidena“
Euroopa akutööstusele tagasi müüakse.

Äri on stabiilne ja kuna plii hind on maailmaturul viimastel aastatel kõva hüppe teinud, on Sillamäe meestel põhjust rahuloluks, kirjutas Toivo Tänavsuu oma ajaveebis.

Ecometali nõukogu esimees ja üks omanikest Tõnis Kaasik ütleb, et idee Eestis akusid ümber töötlema hakata tekkis juba kümmekond aastat tagasi. Kuna selleks oli vaja saada keskkonna kompleksluba - ja Ecometal oli üks esimesi uusi tootmisi, mis sellise loa Eestis sai - võttis tehase käivitamine aega aastaid.

„Olen eluaeg keskkonnakaitsega tegelenud ning jäätmekäitlus on tõusev trend,“ ütleb Kaasik. „Kuna jäätmete kogumine siin toimis ning vanu akusid transporditi Lätist ja Leedust läbi Eesti Hispaania ja Suurbritannia tehastesse, mõtlesime et miks neid laevaga nii kaugele vedada, kui võiks nad ka Eestis ümber töötada.“

Hetkel ehitatakse 40 miljoni kroonist tehase laiendust, kus saaks aasta lõpus hakata naatriumsulfaati kristaliseerima ja seda müüma paberi- ja tekstiili- ja kodukeemiatööstustele. Väike osa pliid sisaldavat šlakki, mis sulatusahjudest koguneb, ladestatakse Vaivarasse ohtlike jäätmete matmispaika.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
20. October 2008, 19:38
Otsi:

Ava täpsem otsing