Kas finantskriisis on süüdi tarkvara?

Villu Päärt 21. oktoober 2008, 00:00

1980. aastate teise poole suurest kriisist alates on suure osa aktsiate või nende derivaatidega kaubeldud automaatselt arvuti juhitud programmide abil, kuhu inimene vahele ei sekku, kirjutab Guardian. Selliseid automaatseid tehinguid oli Londoni börsil 2006. aastal kõigist tehingutest 40 protsenti, Ameerikas võib vastav näitaja ulatuda isegi kuni 80 protsendini.

Selle tarkvara jaoks kirjutavad algoritme analüütikud, riskianalüüsile pühendunud matemaatikud ja füüsikud, kelle loodud programm suudab anda hinnanguid, kas pakutud tehing on soodne. Kõik need pakkumised mõjutavad ka tuletistehingute hindu. Kõik on omavahel äärmiselt seotud ja nii keeruline, et - nagu ajalugu on juba jõudnud näidata - sellest polnud lõplikult võimelised aru saama isegi needsamad analüütikud, keda inglise keeles kutsutakse quants.

Turgude automatiseerimine on pannud raskustesse terve rea läänemaailma panku. Kolumnist Richard Dooling kirjutas New York Timesis: "Ühtäkki suutsid geniaalsed analüütikud (loe: kõige säravamad ja andekamad veidrikud, keda Wall Streetil tegutsevad firmad suutsid endale lubada) toota madala kvaliteediga laenajate võlgu olevast summast - triljon dollarit - oma superarvutite abil, lisades vaid veidi tuletistehinguid ning algoritme, 62 triljonit dollarit virtuaalset vara!"

Need algoritmid põhinesid riskihinnangutel, mis olid alustaladeni vigased ning põhinesid hetke tururiskidel, mitte analüüsil, kuidas laenuvõtja tegelikult suudab oma kohustusi täita. Analüüsimata jäeti ka see, mis saab siis, kui paljud laenuvõtjad ei suuda enam kohustusi täita.

Praegune kriis on tõestanud, et probleem algas siis, kui kontrollimatu võimendus hakkas puudutama raha kui sellist, kirjutas möödunud nädalal teadusajaloolane George Dyson. Keerukad arvuti juhitud finantsinstrumendid ei tugine mitte loomulikel tootmisega seotud teguritel, vaid ainult teistel finantsinstrumentidel.

Kindel on vaid see, et finantsturud on automatiseeritumad kui eales varem. Aina enam võtab võimust veendumus, et kõiges on süüdi masinad, mida toitsid analüütikud oma aina keerukamate programmidega.

Dooling on veendunud, et me oleme praegu finantssüsteemi mõju all ning seda süsteemi suudavad mõjutada vaid masinad.

Niisiis, oleme masinate võimuses.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:47

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing