Maailmaklassi hiinakas

Martin Hanson 22. oktoober 2008, 00:00

Chedi on enamikule küll veel vähetuntud, kuid need, kes käinud, kiljuvad vaimustunult, kui neile seda nime mainida. Uus kauge head idamaade toitu pakkuv restoran lööb hetkeks oma väheke prosta olemisega kaineks. Tuleb mugav, kuid mitte liigelegantne, äärmiselt aromaatne ja uusi maitseid pakkuv, kuid mitte snooblik söömaaeg.

Pärast seda, kui Venemaa suurimaid elustiiliajakirju nimetas kuukene tagasi maailma viiekümne olulisema restorani hulka ka Sparkling Groupi restorani Tchaikovsky Tallinnas, on kogu tipprestoranide läbilõige Eestis elavnenud. Chedi tuleb võtta just sellisena, nagu ta on - maailma tippklass. Selles einelas võib olla kindel, et tase on sama, mis Michelini tärnidega kaetud restodel mujal maailmas.

Tumedast kastanist või eebenipuust kokku voolitud sisekujundus, mille autor Eesti poiss Toomas Korb annab ka pimedale teada, et tegemist on aasiapärase einelaga. Kui kvaliteetsed soja-, kaneeli- ja tšillilõhnalised aroomid seda juba teinud ei ole.

"Einela" sõna kasutades ei tee ma kindlasti liiga koha omapärale ja maitsesümfooniale, mida õhkab igast taldrikust. Arvestades hinnaklassi ning tegijaid, võiks arvata, et tegemist on järjekordse fraki ja õhtukleidi paigaga. Kindlasti mitte. Kohe esimene laud restoranis on täis eri taldrikutelt pudenenud toidujäänuseid. Esmatähtsad on siiski toit ja nauding.

Aga sisekujundusest veel nii palju, et restorani eeskoda on valgem ja perekondlikum, ärilõunalikum, kus saab kenasti ajalehte lugeda ning head Chiantit juua ja mõne palakese Pi Po parti (250 krooni) hinge alla visata. Tagumised nurgad on loodud tumedamad, mahedama valgusega, et saaks istuda kallikesega, teha nurjatuid tegusid ja vahele haugata kerget hirvefileed või lambakarreed šokolaadikastmes.

Chedi ei ole küll ülimalt või liigselt mugav paik, pink on puust ja mitte kuigi lösutajasõbralik, lauad on liiga suured, et kedagi hellalt silitada ning väheke liiga suure valgusvahega restorani eri nurkades, kuid üldmulje on väga feng shui. Eriti imeline on koht, kui akna taga pimedaks läheb ja vanajumala lamp ei põle.

Hinnad on krõbedad, kuid jäävad pidama 340 krooni kandis, entree-lehekülg on mitmekülgne, pikk ja - mmm… - väga hea. Muuseas, parti oskab kokk eriti vingelt küpsetada. See on igas elemendis nii hõrk, krõbe, maitsestet, kuis vaja. Tõeline pärl nii entree-salatis kui ka fileena. Veinivalik on samuti esinduslik. Kenasti vanast ja uuest maailmast. 100 kroonist pokaali kuni 23 000 kroonini pudeli korraliku kalli ch?teau-veini eest. Ka vahepealt leiab head ja paremat.

Ma olen veendunud, et praegu on see koht Tallinnas õiglustundega linna vastu õigel ajal loodud. Kvaliteetset kulinaariat on alati juurde vaja.

Kuid vaadates kelnereid ja mõningast puudujääki õhustikus, tuleb lasta asjadel veel pisut settida. Start on olnud võimas, kuid mitte laitmatu!

Fotod: Indrek Susi, Heino seljamaa, Chedi

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 10:51

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing