Silvia Viidik • 21. oktoober 2008
Jaga lugu:

Tippjuhtide kristallkuulikesed

USA investorite huvi suurettevõtete kvartaliaruannete vastu väheneb, sest lähitulevik on praegu otsuste tegemisel tähtsam.

Sel ja järgmisel nädalal avaldavad USA kuulsaima aktsiaindeksi S&P 500 liikmed oma kolmanda kvartali majandustulemused.

On tõsi, et aruandeid uurides saab ülevaate ettevõtete tegelikust tugevusest ning neid numbreid erinevatesse stsenaariumidesse sisse trükkides võib midagi aimata ka tulevikku. Ja seda peabki päris kindlasti tegema.

Siiski kirjutas eile ajakiri BusinessWeek, et USA investoreid kvartalitulemused karvavõrdki ei huvita. Nad tahaksid teada, mis saab edasi. Kui kasumlikuna või jätkusuutlikuna ettevõte end näeb näiteks järgmisel kolmel kuul. Või järgmisel aastal. Ning kindlasti tahaksid nad teada, kas võime järgmisel aastal sellest ettevõttest üldse midagi rääkida.

Suurte börsiettevõtete juhtidelt nõutakse ikka päris palju. Nad peavad suutma välja nuputada trikke ja mooduseid, et vastu pidada oluliselt langenud nõudlusele, suurtele laenumaksetele, pankrotiohule jne. Nimekiri on pikk. Ja peale selle peavad nad teadma, mis saab edasi.

Kellelgi pole kristallkuulikest, millelt tulevikku ennustada, mistõttu inimesed, kelle kohustuste hulka see peaks kuuluma, suures osas oletavad. Ja isegi kui nad kardavad kõige hullemat, siis ilmselt nad seda öelda ei julge. Giljotiini alla vabatahtlikult minna ei taha mitte keegi.

Seega, tasub lugeda aruandeid ja tasub kuulata prognoose, aga viimane sõna peaks siiski olema objektiivsel mõistusel, et suuremaid pangepanekuid vältida.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas