Sirje Rank • 21. oktoober 2008
Jaga lugu:

Vene rubla ähvardab kukkumisega

Augusti algusest on Venemaa keskpanga valuutavarud kahanenud 66,9 miljardi dollari võrra, millest lõviosa on läinud rubla kursi kaitseks.

Eile hoiatas rahandusminister Aleksei Kudrin, et reservide kasutamisega tuleb ettevaatlikum olla - kahe kuuga on need kahanenud 11%. Just tugevatel reservidel püsib Venemaa investeerimisjärgu reiting.

Keskpangal on tulnud sekkuda pea iga päev, et hoida rubla dollarist ja eurost koosneva valuutakorvi suhtes ca 30,40 rubla tasemel. Siiski on rubla juuli tipust odavnenud 13% ning jätkas dollari suhtes langust ka eile. Rubla odavnes dollari suhtes 0,8% 26,5 rublale, valuutavahetuspunktides maksis dollar aga isegi kuni 28 rubla, vahendas Reuters eile Moskvast.

"Dollarite müük on praegu kümme korda suurem kui tavaliselt," tunnistas agentuurile üks valuutavahetuspunkti töötaja. "Mitmed on tulnud ja ostnud 40 000 ja 50 000 dollarit korraga," rääkis teine.

Venemaa valitsus toonitab, et põhjust paanikaks ei ole. "Rubla devalveerimist ei ole kavas," kinnitas eile aserahandusminister Sergei Šatalov.

Venemaa keskpank on astunud samme ka spekulatiivsete rünnakute tõrjumiseks. Rubla langusele mänginud spekulandid said esmaspäeval vastu näppe, kui pank teatas, et piirab järsult valuutasvappide mahtu - varasema 500 miljardi asemel vaid 50 miljardile rublale, mis eile kahanes 30 miljardile. Seni oli see eriti mitteresidentidele väga mugav rubla nõrgenemise peale mängimise instrument, mida viimastel kuudel ka aktiivselt kasutati, kirjutas eile ajaleht Kommersant. Rubla devalveerimise kuuldused lõppesid esmaspäeval hoopis rubla tugevnemisega.

Eile jätkas rubla dollari suhtes nõrgenemist spekulatsioonide peale, et riigilt abilaenu saanud Venemaa pangad ja ettevõtted konverteerivad need devalveerimise kartuses valuutasse. Lisaks kordasid Citigroup ja Goldman Sachs prognoosi, et rubla lähima 12 kuu jooksul 5% odavneb.

"Likviidsusabi saanud pangad või firmad eelistavad rublale dollarit, kuna peavad dollarit vähem riskantseks," ütles Bloombergile ING Banki ökonomist Stanislav Ponomarenko.

Rubla odavnemist prognoosib ka Capital Economicsi ökonomist Neil Shearing. "Rubla toetavad alusnäitajad ei ole enam niisama tugevad kui mõni kuu tagasi," ütles ta.

Kui nafta hind langeb järgmise 18 kuu jooksul alla 60 dollari barrel, võib Venemaa jooksevkonto 91,2 miljardi dollari suurune ülejääk defitsiidiks muutuda, ütles Shearing. See võib tuleva aasta lõpuks rubla kurssi dollari suhtes 6% nõrgestada. "Enam pole kindlust, mis suunas rubla kurss liigub."

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas