Kriis kajab Ungarist Wall Streetini

Mait Jüriado 22. oktoober 2008, 22:43

Aktsiad, valuutad, nafta ning toorained on
täna kõvasti kukkunud. Samal ajal võtavad valitsused üle kogu maa ette
erakorralisi meetmeid, et tulla välja viimase 80. aasta rängimast kriisist,
kirjutab Reuters.

Valge Maja peab G20 tippkohtumise 15. novembril, mil toimub esimene kriisikohtumine G20ne kokkutulekuseeriast. Osa võtavad olulisemad majandused, pluss suured arenevad turud nagu Hiina, India ning Brasiilia.

Ungari tõstis intresse, et kaitsta oma forinti. Ukraina, Pakistan, Island ning Valgevene otsivad IMFi abi. Valuutad kukuvad jeeni ning dollari vastu, mis on kahe aasta madalamatel tasemetel ning USA kompaniid teatavad ulatuslikest koondamistest ning nõrgenenud kasumitest.

"Me alustasime nädalat lootuses, et krediiditurgudele naaseb usaldus. Siis aga avaldati rida majandustulemusi, mis olid kõvasti alla ootuste," ütles Jefferies Co analüütik Arthur Hogan.

Üks hea märk oli pankadevahelise laenuintressi alanemine (LIBOR) ning see andis lootust, et süsteemi jõuab uut likviidsust.

Standar Bank G10 valuutastrateeg Steve Barrow ütles oma kirjas klientidele, et turud "puhastuvad" massiivsest spekulantide rahast, mida pumbati ohtralt turgudele viimastel aastatel. Tooraineturud on olnud suuresti spekulantide meelevallas.

Samal ajal tõstis Ungari intresse 3 täispunkti 11,5e punktini, et kaitsta oma forinti ja Valgevene keskpank ütles, et taotles krediiti Rahvusvaheliselt Rahaturufondilt. Ukraina peaminister Julia Tõmošenko ootab IMFi finantsabi juba järgmisel nädalal. IMF on valmis aitama ka Pakistani ning Islandit, kes vaevlevad tõsises kapitalikriisis.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
23. October 2008, 10:35
Otsi:

Ava täpsem otsing