Politsei: vargused on pooltühjades uuselamurajoonides ohuks

22. oktoober 2008, 15:59

Uutes elurajoonides korteri soetanud
inimesed seisavad silmitsi vargustega, kui majas on pooled korterid tühjad, siis
on kurikaeladel tööpõld lai.

„Oht on kindlasti olemas, see on ilmselge ohuallikas,“ kommenteeris uuselamurajoonides võimalikku varguste suurenemist Põhja Politsei vanemkomissar Toomas Jervson.

Uuselamurajoone on viimaste aastatega kerkinud kui seeni peale vihma, kuid majanduslangus ja kinnisvaraturu seisak teevad ilmselt oma töö ning mõned korterid on võibolla sunnitud tühjaks jäämagi. „Suurenenud vargused uuselamurajoonides pole. Kuid see probleem on alati eksisteerinud, kui inimesed sees ei ela,“ lausus Jervson.

Vanemkomissari sõnul võivad uuselamurajoonides langeda varaste saagiks ka ehitajate ehitusmaterjalid ja tehnika. „On ju oht, et varastatakse kõik ehitajate tehnika ära, mis jäetakse alles valmivatesse korteritesse. Samuti on oht elanikel, kes elavad kortermajades, kus on näiteks 50 korterit, millest täidetud on 10. Siis ei tea keegi kunagi, kas kolitakse sisse või on tegemist kurjategijaga,“ märkis Jervson.

Lore Eesti juhi Martin Kuke sõnul käisid tema ämma korteris Kuldala elurajoonis vargad. „Käidi kangiga, võtmeid kasutatud polnud. Alguses kahtlustasime, et ehituse ajast on äkki kellelegi võtmed jäänud. Mis seal salata, ka politsei ise on öelnud, et ka see on täiesti variant,“ lausus Kukk, kelle ämm on juhtunust nii nördinud, et teemal ise sõna võtta ei taha.

Kuke sõnul oleks ilus, kui ehitaja või arendaja poolt oleks ka turvafirma süsteemiga ühendamine. Kuid, kas see ka aitaks, selles ta nii kindel pole. „Ma ise elan ka uuemas rajoonis, ka meil käidi ehituse ajal kellelgi korteris sees. Samuti on autodel paar korda rehve alt ära varastatud,“ märkis Kukk.

Kohustust pooltühjades elurajoonides inimeste turvalisuse eest vastutada pole otseselt kellelgi, kuid vanemkomissar Jervsoni sõnul võiks see arendajale olla prestiiži küsimuseks. „Arendajal peaksid ärilised huvid olema, kas ta tahab järelejäänud korteritest lahti saada? Kui seal ikka varastatakse ja pannakse toime kuritegusid, siis see ei jäta eriti head muljet. Turvalist tunnet see inimestele ei jäta,“ lausus Jervson, kelle sõnul on sellistes rajoonides äärmisel oluline ka naabrivalve.

Loogiliselt võttes suureneb majanduslangusega käsikäes ka kuritegevus, kuid selle aasta 9 kuu varguste analüüs Jervsoni sõnul seda veel ei toeta. Justiitsministeeriumi kodulehelt loeb välja 9 kuu andmeid uurides, et registreeritud varguste arv on võrreldes eelmise aastaga madalam, kuid see näitaja on viimastel kuudel hakanud tõusma. “Need on pisivargused. See andis oma 400-500 kuritegu juurde. Statistika on tänu pisikuritegude süstematiseerimisele löödud segamini,” lausus Jervson.


Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
03. November 2008, 07:27
Otsi:

Ava täpsem otsing