Sõna 'repo' taas ärimeeste huulil

22. oktoober 2008, 07:33

Väärtpaberite tagatisel võetud laenude maht
on Eestis kasvanud hüppeliselt pea 11 miljardile kroonile - seda on viis korda
rohkem kui enne 1997. aasta börsikrahhi ja see seab langevale aktsiaturule
võimaliku uue ohu.

Eesti aktsiaid pantinud tippärimehed jäävad sellest rääkides kidakeelseteks.

ASi Baltika juhatuse esimees Meelis Milder tunnistas, et on tõesti kasutanud panga abi Baltikas 25protsendilist osalust omava valdusfirma OÜ BMIG aktsiaostude rahastamisel. "Samal põhjusel ei saa aga ka teie küsimustele sisuliselt vastata, kuna meie ja panga vahelistes lepingutes sisaldub konfidentsiaalsuse tingimus," kirjutas Milder vastuses. BMIG mulluse majandusaruande järgi on ettevõte pantinud Baltika aktsiaid ligi 72 miljonit krooni eest.

"Olen üht-teist investeerinud naftarikastesse maadesse, kuid põhiliselt ootab raha oivalist paigutusvõimalust järgmise aasta alguses," vastas Hans H. Luik temale kuuluvate Ekspress Grupi väärtpaberite peale võetud laenu kohta.

Kindlat liidrikohta aktsiate vastu laenu võtjate seas hoidva Tallinki suuromaniku ASi Infortar nõukogu liikmelt Kalev Järvelillel jäi samuti kidakeelseks. "Oi, mina küll ei oska seda kommenteerida," kõlas lakooniline vastus ning telefonitoru lendas hargile. AS Infortar on pantinud 217 miljonit aktsiat, mis annab kogunisti 82% kõigist tema käes olevatest Tallinki aktsiatest.

"Küsimused puudutavad tehinguid, mille tingimusi mitte noteeritud ettevõtted tavapäraselt ei avalikusta," vastas napisõnaliselt Silvano Fashino Grupi aktsiaid Alta Capital Partnersi kaudu repotanud Indrek Rahumaa.

Avalikult on tunnistanud repotamisest saadud valusaid tagasilööke rahakate edetabelisse kuuluv Neinar Seli, kes lausus, et tema aktsiad on panditud ning kuna kevadest on Eesti börsiindeks pea 40% langenud, on ta pidanud suures osas Tallinki aktsiatest koosnevasse portfelli mitu korda tagatist lisama.

"Tuli sedagi ette, et pidime repotehinguid teinud klientidelt paluma lisatagatist ja aktsiate likvideerimist," iseloomustas paarisadat aktiivset repoklienti omava LHV maaklertegevuse juht Alo Vallikivi aktsiate tagatisel laenu võtnud klientide käekäiku viimastel nädalatel.

Kulminatsioon jõudis kätte just üle-eelmisel nädalal. "Suhtlemist oli pidevalt, isegi rohkem kui kümne kliendiga," lisas Vallikivi.

Loe lisa tänasest Äripäeva ajalehest.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
22. October 2008, 09:59
Otsi:

Ava täpsem otsing