Artur Tooman • 22. oktoober 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Ärev aeg sunnib hoiuseid hajutama

"Pärast seda, kui riik tõstis tagatud piirmäära, täheldasime tendentsi, et inimesed jaotavad oma hoiused väiksemateks osadeks ning hajutavad pankade vahel," kinnitas Swedbanki juhatuse esimees Erkki Raasuke.

Kõige enam on hirmul need, kelle säästud ületavad riigi tagatava maksimumi, kirjutas venekeelne Delovõje Vedomosti.

Sampo Panga juhatuse esimees Aivar Rehe kinnitas uue raha juurdevoolu panka. Kui varem pank sai juurde keskmiselt 1500 klienti kuus, siis oktoobris kasvab see arv 5000 kliendini.

Pärast seda, kui Eesti valitsus otsustas suurendada riigigarantiid 50 000 euroni (782 000 krooni), hakkasid inimesed paigutama oma hoiuseid erinevatesse pankadesse, et igas pangas olev hoius ei ületaks 50 000 euro piiri.

Rehe otseselt ei öelnud välja, et kliendid tulevad SEB ja Swedbankist, kuid ta oletas, et vaevalt kliendid liiguvad väikeste pankade vahel. Samuti märkis Rehe, et praegu veel inimesed jätavad raha panka, kuigi aeg-ajalt käib neil peast läbi mõte võtta raha välja.

Klientide ning raha liikumist kinnitas ka Swedbank. Vihjates sellele, et nad on börsiettevõte ning numbrid avaldatakse hiljem, ei soovinud Raasuke kommenteerida, kui palju on uusi kontosid avatud ning kui palju raha panka sisse tulnud, ega ka seda, kui palju raha on pangast välja voolanud.

Eesti panga nõukogu liige Mart Opmann on veendunud, et hoiuste hajutamine pankade vahel ei mõjuta Eesti pangasüsteemi kui tervikut, sest riigis on vähe inimesi, kelle kontol on mõni miljon vaba raha.

"Väiksed pangad saavad natuke rikkamaks, suured aga natuke vaesemaks," seletas Opmann. Suurem osa miljonäre investeeris aga tema sõnul oma raha väärtpaberitesse ning praegu nad neid müüa ei kavatse.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt