ÄP fototoimetus • 22. oktoober 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Riigi esileedil saab olla vaid üks nägu

Enim kõneainet pakkunud uudis sellest nädalast on mitte inimeste hoiuste tagatus või tagamatus ega ähvardavad koondamiste ja pankrottide lained, vaid hoopis president Toomas Hendrik Ilvese abikaasa Evelini rulluisutamishobi. Sellest räägitakse tööl ja kodus lõunalauas, seltskondlikel koosviimistel. Ja arutelus on tekkinud kaks selget poolt.

Üks pool, ka Äripäev nende seas, on arvamusel, et presidendiproua peab oma hobide eest ise maksma. Teine pool lubab selliseid kulutusi, leides, et tegemist on tühiste summadega, mida ei tasu üldse mainida.

Toimetus peab seda teemat väga oluliseks. Väitlustes selle üle on koorunud välja kaks erinevat hoiakut ühiskonnas. Ühe osa inimeste jaoks on enesestmõistetav, et oma ja maksumaksja rahakott on kaks ise asja ja et esimesest kaetakse oma kulud, teisest võetakse raha üldistest huvidest lähtudes.

Teine osa inimesi kujundab oma suhtumist arvude järgi. On tegu väikse summaga, tähendab - pole midagi halba selles, kui need rahakotid segi lähevad. Suurus on suhteline mõiste - ühel hetkel tundub paarkümmend tuhat väike, järgmisel aga näiteks paarsada tuhat. Küsimus on põhimõtteline, seega pole summa suurusel mingit tähtsust. See, et maksumaksja on kinni maksnud nõmedamaidki asju, nagu leiab näiteks olümpiavõitja ja endine riigikogu liige Erika Salumäe, pole argument.

Meile tundub, et paljud inimesed hästi enam ei taju, mis sobib ja mis mitte. Juba mitu aastat järjest on poliitikud Toompealt üritatud inimestele selgeks teha, et ühed inimesed on eelistatumad kui teised, väärivad erilist kohtlemist ning iga nende kulu on õigustatud ja seega maksumaksjate poolt kinni makstav. Ka Evelin Ilvese spordiharrastuse kinnimaksmine tuleneb sestsamast viidatud mentaliteedist.

Meil on kahju, et medalil on selline ebameeldiv pool. On ju Evelin Ilves teinud tänuväärset tööd tervislike eluviiside propageerimisel, innustades paljusid Eestimaa inimesi oma eeskuju järgima.

Pahupoolest ei räägi ka Kadriorg kuigi meelsasti - Äripäeva reporteril kulus hulk aega, enne kui presidendi kantseleist tulid vastused tema küsimustele.

Toimetus tahaks, et vabariigi esileedi medal paistaks ühtviisi ilus mõlemalt poolt vaadatuna, et Evelin Ilves oleks eeskujuks kõiges, mitte ainult spordiharrastusega.

Eesti Panga nõukogu esimees Jaan Männik loobus ametisse asudes kohaga kaasas käivast autost ja autojuhist. Kahju, et selline käitumine nii erandlik on. Männik on lati tõstnud sinna, kus see olema peabki. Meie riigi tipp-poliitikuil jääb see kõrgus paraku ületamata.

Autor: ÄP

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt