Luman riigikogulastele: Stabiilsust! Analüüsi!

23. oktoober 2008, 12:18

Kaubandus-tööstuskoja juht Toomas Luman
rõhutas riigikogus peetud ettekandes „Eesti ettevõtluskeskkonna areng“, et kõige
olulisem on ettevõtjate jaoks stabiilsus.

"Kogu ettevõtlust puudutav seadusandlik keskkond vajab stabiilsust," ütles Luman, kes nende paljude aastate jooksul, mis ta on juhtinud kaubandus-tööstuskoda esines esimest korda riigikogu täiskogu ees. „Väikeettevõtjad ei tule täna toime pidevalt muutuva seadusandluse jälgimise ja täitmisega. Kujutage ennast ise ette väikeettevõtjana, kes püüab käituda seadusekuulekalt, täita seadusi. Kuid ta lihtsalt ei suuda selle muutuva mürgliga toime tulla. Ja siis ühel päeval saabub tema juurde maksuhaldur, kes ütleb, et ta on teinud kõik valesti. Ma ei usu, et ettevõtjal pärast seda on veel motivatsiooni ettevõtjana tegutseda.“

"Mulle valmistavad frustratsiooni haridusreform ja haldusreform," jätkas Luman. Esimene on seotud tööjõuküsimusega. Meil on vaja heade kutseoskustega töötajaid. Tänane haridussüsteem ei toimi ühtse tervikuna ja ühtse eesmärgi nimel, vaid valmistab ette äärmusi, kandev keskkiht on aga kokku kuivamas.

Majanduslikult edukates ühiskondades arvestatakse Lumani sõnul, et pooled töökohtadest eeldavad kutsehariduslikku ettevalmistust, 25 % rakenduslikku ja 25 % akadeemilist haridust. „Meil läheb üle 70 protsendi noori aga omandama kõrgharidust. Sellist majandus pole kuskil, kus oleks vaja niipalju akadeemiliselt haritud inimesi. Ja tegelikult need inimesed ei asu tööle oma erialal, vaid õpivad oma esimese tööandja juures. Haridussüsteemi vundament mõraneb, praod on sees,“ ütles Luman.

Ta heitis oma ettekandes ette ka seda, et haldusreformist on seni vaid räägitud, kuid sisuliselt mingit reformi toimunud pole. „Täna me aga tegutseme ennesõjaaegse haldusterritoriaalse jaotuse alusel. Mõnel puhul on kohalik omavalitsus ise valla kõige suurem tööandja, see ei ole normaalne,“ ütles Luman.
Konkreetsete ettepanekutena, mida riigikogu võiks teha ettevõtjate heaks, esitas Luman viis punkti:
- säilitada majanduskeskkonna üldine stabiilsus;
- jätta maksud samale tasemele. Meie maksubaas ei ole nii kõrgel, et lubada valijatele samasuguseid sotsiaalgarantiisid nagu Skandinaaviamaades;
- teha ebamugavad hariduskorralduslikud otsused;
- läbi viia haldusreform;
- analüüsida ja mõõta seadusandlike aktide mõju enne nende ellu viimist. Eelnõudele peab eelnema põhjalik analüüs, ilma selleta ei tohiks riigikogu eelnõusid vastu võtta!

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
23. October 2008, 12:32
Otsi:

Ava täpsem otsing