OTP panga kasvulugu on ?seiskumas

23. oktoober 2008, 07:21

Hansapanga ülevõtmise järel Ida-Euroopas
enimsoositud pangaaktsia OTP Banki käsi on viimasel ajal kehvasti käinud.

Panga kasvulugu näib olevat vähemalt mõneks ajaks peatunud. Veel panga septembris investorite päeval esitatud peamiste pangandusturgude kasvuprognoosid sarnanevad praegu rohkem ulmega.

HSBC analüütikud kärpisid OTP ootusi, kuna panga kõigil olulisematel turgudel on mingi häda küljes. OTP hoiatas, et ei saa enam mõistliku hinnaga kõrge riski ja madala tuluga marginaalseid tegevusi Slovakkias ja Serbias müüa.

Äsja Ungarist saabunud ja ka OTP pangas käinud Avaroni fondijuhi Peter Priisalmi hinnangul on panga üks suuremaid riske Ukraina. Keegi ei oska ennustada, kui suureks võivad kujuneda OTP laenukahjumid, kui grivna kõvasti nõrgeneb.

Pank on viimastel päevadel tegelnud oma aktsiate tagasiostmisega, mis sarnaneb õhust kukkuva noa püüdmisega - raisates selleks üha väärtuslikumaks muutuvat raha. Julgele investorile võib aga aktsia pikaajaliselt head võimalust pakkuda.

"Tõenäoliselt on selleks korraks saanud läbi olukord, kus panganduse mahtude kasv ületab mitu korda majanduskasvu numbreid, mis viimastel aastatel on olnud nõrgad," ütles Priisalm.

"Kuigi OTP likviidsus on praegu hea, siis järgmistel aastatel refinantseerimisele kuuluvate laenude maht on miljardites eurodes aastas. OTP hindab, et 2009. aastal refinantseerimist vajava ligikaudu 1,8 miljardi euroga saaks pank omavahenditest hakkama, kuid vajaks selleks valuuta svap-turu olemasolu, mis viimastel päevadel on muutunud olematuks," lisas ta.

Loe lisa tänasest Äripäeva ajalehest.


Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
23. October 2008, 07:21
Otsi:

Ava täpsem otsing