23. oktoober 2008 • 1 min
Jaga lugu:

Maailma kõige lõõgastavam tuba

Wiseman uuris lõõgastumise kohta tehtud teaduslikke avastusi ning koondas need oma "maailma kõige lõõgastavama toa" projektiks.

Täna saavad huvilised viimast päeva Suurbritannias Hertfordshire'i ülikoolis ebatavalist ruumi külastada. Neil on võimalus rahustavas valguses pehmetel asemetel lamada ning päid lavendlilõhnalistel patjadel puhata lasta, kirjutas Science Daily.

Veerandtunnise sessiooni jooksul ümbritsetakse inimesed rahustava metsarohelise valgusega ning lastakse spetsiaalselt lõõgastusprojekti jaoks kirjutatud rahustavat muusikat.

Samal ajal saavad lõõgastujad vaadata täiesti selget kunstlikku sinitaevast.

"Tänapäeva elutempo, laenumured ja finantskriis on inimesed suurde stressi viinud. Meie tuba võiks aidata neil lõõgastuda," ütles professor Wiseman.

Uurimused on näidanud, et roheline valgus suurendab ajus dopamiini tootmist ning tekitab rahutunde. Lisaks aitab kunstlik sinitaevas lülituda välja igapäevamuredest ning pöörata tähelepanu sissepoole, rääkis professor.

Mõne aasta eest juhtis Wiseman rahvusvahelist uurimust, milles jälgiti inimeste jalutamiskiirust kõikjal maailmas ning avastati, et inimesed kiirustavad praegu rohkem kui kunagi varem ning sellest järelduvalt elavad ka stressirohkemat elu.

Professor Wiseman lisas: "Eelnevates uurimustes on näidatud, et need värvid, helid ja lõhnad aitavad inimestel lõõgastuda, kuid esimest korda on kõik need tegurid niimoodi kombineeritud." Teadlane loodab, et tema töö aitab inimestel stressiga võidelda.

Autor: Siim Sepp

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt