23. oktoober 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Pianistid peavad pidu

Festival tuleb mitmekülgne, lubab kunstiline juht Lauri Väinmaa. "Kui võrrelda festivali ilutulestikuga, võib oodata palju erivärvilisi kiirtevihke, mis kõik lisavad tervikusse oma nüansi. Ometi on festivalil ka kõike ühendav liin - romantika, milleta me, muusikud, vist läbi ei saa," avab ta.

Romantika kõrval on teine oluline tahk modernne muusika. Seekord saabub festivalile elav legend, ameerika kultushelilooja ja pianist Frederic Rzewski.

Teisipäeval toimuval sooloõhtul esitab Rzewski oma tähtteoseid, kus demonstreerib kogu klaverimängu arsenali. Muusika väljendusvahendite laiendamine on olnud üks Rzewski juhtmõtetest. Klaverimuusikasse peidetud sõnumit võimendab ta vilistamise, laulmise, koputamise, rääkimise jms kaudu. Tema muusikat mängivad eraldi kontserdil ka meie noored pianistid.

Eesti pianistidest esinevad soolokavaga Ralf Taal, kes toob muu hulgas esiettekandele uue teose René Eesperelt, ja Sten Lassmann, kelle kontserdil kõlab teine esiettekanne, autoriks noor helilooja Mihkel Kerem.

Avakontserdil ERSO ees soleerib noor Venezuelas sündinud argentina pianist Sergio Tiempo, kes on festivali kunstilise juhi sõnul "romantismi parimate traditsioonide edasikandja, tuline, temperamentne, ülivirtuoosne, aga vajadusel ka õrnalt lüüriline".

Samasse, 30. eluaastates olevasse põlvkonda kuulub ka inglise pianist Paul Lewis, kelle esituses saavad ka palju kuuldud tähtteosed uue ja värske elu.

Suurbritannia pianisti Steven Houghi näol on tegemist tänapäeva pianismi ühe säravama esindajaga, kelles sisaldub kombinatsioon uskumatust pilli valdamisest, klaverimängu piiride nihutamisest ja muusika toimimise seaduspärasuste sügavast mõistmisest. Tallinnas esitab Hough kava, mille heliloojaid ühendab üks linn - Pariis.

Pascal Rogé on prantsuse muusika saadik maailmas. Ta on plaadistanud peaaegu kogu prantsuse muusika tähtteosed. Ka Tallinnas saab suurmeistri esituses kuulata ülikaunist kava prantsuse muusikast.

Noor vene pianist Nikolai Tokarev jätkab aga nende vene muusikute rida, kes Lääne-Euroopas elades ühendavad erinevaid kultuure. Tokarevi mäng on intrigeeriv, omanäoline, kaugel kujutlusest tüüpilisest vene pianistist.

Festivali lõppkontserdil esineb klaveri superstaar Arcadi Volodos. "Alguses ainulaadse virtuoosina laineid löönud pianist on pidevas muutumises nagu iga suur artist. Seda tõendab juba Tallinnas mängitav sügavromantiline kava, kus ometi tuuakse välja ka kogu pianistlik raskekahurvägi. Milline see on, aga ennekõike, milline on Volodos nüüd - seda jääme põnevusega ootama," ütleb pianist Lauri Väinmaa.

Festivali ajal saab vaadata näitust "Klaveriõhtu läbi aegade", mis annab pildi selle nii populaarse kontserdivormi kujunemisest.

Autor: Kersti Inno

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt