24. oktoober 2008 • 1 min
Jaga lugu:

Arktikasse saadetav uurimisrühm kogub andmeid jää paksuse kohta

Briti rännumees Pen Hadow asub viis aastat pärast rekordilist matka Arktikas taas teele, kuid seekord selleks, et mõõta, kui kiirelt Arktika jääkate õheneb.

2003. aastal sai Hadow’st esimene inimene, kes on ilma lennukitelt saadetud lisavarustuseta suutnud Kanada põhjatipust põhjapooluseni kõndida.

Arktika vähenev jääkate võib valmistada muret jääkarudele, kuid Arktikaga piirnevatele riikidele on see vähemalt majanduslikult kindlasti hea uudis, sest Arktika maapõu arvatakse olevat üsna rikas nafta ja maagaasi poolest.

Praeguse seisuga arvestatakse, et Arktika jääkate väheneb aastaga keskmiselt umbes 300 000 ruutkilomeetrise võrra. Kuigi palju ei ole aga andmeid jääkatte paksuse kohta ning seda lünka Hadow meeskond täitma asubki, kirjutas Reuters.

Hadow ja tema kaaslased kõnnivad, suusatavad ja ujuvad 12 tundi päevas ning koguvad 120 päeva jooksul veebruarist maini kokku 10 miljonit lugemit Arktika jääkihi paksuse kohta.

Arktika tulevik arvatakse olevat jäävaba. Ennustused selle kohta, millal see juhtub, erinevad siiski suurtes piirides. Kõige pessimistlikumate arvamuste kohaselt võib esimene jäävaba suvi saabuda Arktikasse juba viie aasta pärast. Samas aga usuvad osad teadlased, et selleni läheb veel sada aastat.

Jaga lugu:
Seotud lood
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt