VKG mehed leidsid lõpuks Eesti Nokia

Mariliis Pinn 24. oktoober 2008, 17:20

Eesti Nokia on põlevkivi, ütlevad
Kohtla-Järvel tegutseva Viru Keemia Grupi (VKG) põlevkivikeemikud, ilma
naljata.

VKG kasutab tänavu 1,8 miljonit tonni põlevkivi, kui vaadata, mida kõike ta sellest teha oskab ja suudab, pole kahtlustki – kauaotsitud Eesti Nokia on lõpuks leitud, kirjutas Toivo Tänavsuu oma ajaveebis.

“Räägitakse, et Eesti on innovaatiline riik, et siin elab terve hunnik geeniuseid,” ütleb VKG arendusjuht Jaanus Purga. “Aga patente antakse siin aastas välja vaid umbes viis. Ja meie saime neist mullu kolm. Pole paha, ütleks Mati Alaver!”

On üldteada, et põlevkiviga kütab Eesti Energia Narva elektrijaamade katlaid, et meil oleks kodus elekter, kuid tõeline innovatsioon käivitus kontsernis eelmisest aastast, mil hakati valmistama kõrge puhtusastmega kemikaale. Valmistamise tehnoloogia sündis VKG arendusosakonnas, selle põhiautor on Anatoli Tsepelevits.

Kui õlitonni maksab turul hetkel ligi 7000 krooni, siis selliste kemikaalide tonni eest võib küsida üle poole miljoni. Alates möödunud sügisest toodab ja müüb VKG 2-metüül-resortsiini maailma kosmeetika- ja parkainetetööstusele. Tõsi, väikestes kogustes: kui eelmisel aastal ja tänavu suudab firma toota vaid kuni kümme tonni, siis järgmisel aastal laiendatakse tootmist 30 tonnini.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
02. March 2009, 14:59

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing