Mariliis Pinn • 24. oktoober 2008 • 1 min
Jaga lugu:

VKG mehed leidsid lõpuks Eesti Nokia

Eesti Nokia on põlevkivi, ütlevad Kohtla-Järvel tegutseva Viru Keemia Grupi (VKG) põlevkivikeemikud, ilma naljata.

VKG kasutab tänavu 1,8 miljonit tonni põlevkivi, kui vaadata, mida kõike ta sellest teha oskab ja suudab, pole kahtlustki – kauaotsitud Eesti Nokia on lõpuks leitud, kirjutas Toivo Tänavsuu oma ajaveebis.

“Räägitakse, et Eesti on innovaatiline riik, et siin elab terve hunnik geeniuseid,” ütleb VKG arendusjuht Jaanus Purga. “Aga patente antakse siin aastas välja vaid umbes viis. Ja meie saime neist mullu kolm. Pole paha, ütleks Mati Alaver!”

On üldteada, et põlevkiviga kütab Eesti Energia Narva elektrijaamade katlaid, et meil oleks kodus elekter, kuid tõeline innovatsioon käivitus kontsernis eelmisest aastast, mil hakati valmistama kõrge puhtusastmega kemikaale. Valmistamise tehnoloogia sündis VKG arendusosakonnas, selle põhiautor on Anatoli Tsepelevits.

Kui õlitonni maksab turul hetkel ligi 7000 krooni, siis selliste kemikaalide tonni eest võib küsida üle poole miljoni. Alates möödunud sügisest toodab ja müüb VKG 2-metüül-resortsiini maailma kosmeetika- ja parkainetetööstusele. Tõsi, väikestes kogustes: kui eelmisel aastal ja tänavu suudab firma toota vaid kuni kümme tonni, siis järgmisel aastal laiendatakse tootmist 30 tonnini.

Jaga lugu:
Seotud lood
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt